Faze roditeljstva

Koliko dugo može da se čuva krv iz pupčanika?

Kriogeno skladištenje krvi iz pupčane vrpce je pionirski poduhvat dr Hal Brokmeier sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Indijana. Više neverovatnih informacija, saznajte u nastavku...

Koliko dugo može da se čuva krv iz pupčanika?

Sačuvana krv iz pupčanika za prvu transplantaciju krvi iz pupčane vrpce 1988. godine je krv iz pupčanika novorođenčeta Alison Farou koja je zamrznuta i poslata u Pariz, u svrhu lečenja njenog brata Meta Faroua. Tokom decenija od tada, Brokmeierova laboratorija je pokazala da je kriokonzervirana krv iz pupčanika i dalje održiva nakon 5, 10, 15 i 23,5 godina u zamrznutom skladištenju.

Dr Hal Broksmajer preminuo je 2021. godine, ali je njegov laboratorijski tim nastavio sa radom i u leto 2023. godine objavili su demonstraciju koja je pokazala da je kriokonzervirana krv iz pupčanika i dalje održiva nakon 27 godina u zamrznutom skladištenju. Demonstracije uspešnog, dugotrajnog skladištenja krvi iz pupčanika ponovile su druge laboratorije, kao što su Crio-Cell na Floridi, Medipost u Južnoj Koreji i Diseldorfska banka u Nemačkoj.

Postojeća istraživanja pokazuju da, kada je krv iz pupčanika pravilno kriokonzervirana, vrlo verovatno ne stari uopšte. U novembru 2018. godine, australijska javna banka krvi iz pupčanika BMDI objavila je da su uspešno uradali transplantaciju pacijentu sa leukemijom jedinicom krvi iz pupčanika koja je bila skladištena 20 godina. Na desetoj Konferenciji o krvi iz pupčane vrpce Kineskog udruženja za zdravlje majke i deteta u maju 2023. godine, objavljeno je da je mlada, odrasla osoba u Kini izlečena od aplastične anemije sopstvenom krvlju iz pupčanika koja je bila skladištena 19 godina.
Zaključak je sledeći: istraživači se slažu da su pravilno kriokonzervirane matične ćelije efektivno besmrtne.

Matične ćelije se mogu transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u telu, što ih čini jedinstvenim u medicini. One se već koriste za tretman preko 100 oboljenja, dok se brojnim istraživanjima opseg primene stalno širi. Čuvanjem matičnih ćelija svog deteta u Bio Save kompaniji, pravite zalog za njegovu budućnost.

by: Bebologija