Faze roditeljstva

Konstipacija (zatvor) u trudnoći

Tokom trudnoće, veliki broj žena se suočava sa, ne tako prijatnim stanjima. Jedno od njih je i konstipacija, odnosno zatvor. Unošenjem odgovarajućih namirnica i redovnom fizičkom aktivnošću možete ublažiti neke od neprijatnih simptoma.

Konstipacija (zatvor) u trudnoći

Čak 40% trudnica se tokom trudnoće susreće sa konstipacijom i ona se najčešće javlja tokom drugom trimestra, a simptomi su sve intenzivniji kako se približavate kraju trudnoće.

Neki od najčešćih simptoma konstipacije su: nadutost, pritisak u stomaku i otežano pražnjenje. Najčešća posledica zatvora su hemoroidi .

Zašto dolazi do konstipacije?

Iako su simptomi izraženiji kako trudnoća odmiče, konstipacija se može javiti i u ranoj trudnoći. Razlog tome je hormon progesteron, koji se luči tokom čitave trudnoće i sprečava stvaranje kontrakcija, tako što opušta mišiće materice. Na isti način deluje i na creva. Njegovim delovanjem se usporava protok svarene hrane i dolazi do veće apsorpcije vode. Tada stolica postaje tvrđa i pražnjenje postaje otežano. Još jedan od razloga je i pritisak koji vrši materica na creva i kako beba raste, simptomi mogu da se pogoršaju.

Takođe, u prenatalnu suplementaciju je uključeno i gvožđe koje može da utiče na stvaranje zatvora.

Zato je od velike važnosti da tokom trudnoće unosite veliku količinu vode i namirnica koje su bogate vlaknima poput:

  • pšeničnih klica i mekinja
  •  suvog voća (šljive, kajsije)
  • lisnatog povrća (blitva, spanać, zelena salata, rukola)
  • citrusi
  • koštunjavo voće

Izbegavajte svakodnevno konzumiranje:

  • slatkiša
  • brze hrane
  • mlečnih proizvoda

Od velike važnosti za normalno funkcionisanje creva je fizička aktivnost u vidu lagane šetnje, yoge za trudnice ili plivanja i redovan odlazak u toalet, jer odlaganje pražnjenja može dodatno pogoršati stanje. I znamo da se buduća mama uvek brine da li ovo stanje može da naudi bebi, odgovor je: ne može. Ukoliko se osećate loše i ne uspevate da rešite problem, konsultujte se sa izabranim lekarom.

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvor: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/