Faze roditeljstva

Nega lica i tela u trudnoći

Nega kože u trudnoći jedna je od tema koju ste želeli da obradimo. U nastavku teksta pronađite korisne savete o tome kako negovati kožu u trudničkim danima.

Nega lica i tela u trudnoći

U trudnoći koža prolazi kroz niz različitih stanja.Ono što može biti karakteristično za većinu trudnica, jeste bujna kosa i blistav ten. Međutim, to se ne može reći da je slučaj kod svake trudnice. Neke trudnice će se boriti sa suvom, dehidriranom kožom sklonom perutanju. Može se javiti i osećaj svraba najčešće u poslednjem trimestru trudnoće, ali i on je prolaznog karaktera. Svakako, ako je svrab intenzivan ili dugotrajan, trebalo bi to saopštiti lekaru. Može se dogoditi i da se nekim trudnicama pojave akne, usled pojačanog lučenja hormona.

Kod nekih trudnica pojačana sinteza melanina dovedi do pojave hiperpigmentacija (melazme), pa je zato SPF u trudnoći nešto bez čega se ne može kako bi se koliko-toliko sprečila ova pojava.SPF ili zaštitni faktor birajte prema tipu kože koji imate.Zlatno je pravilo da za masnije tipove kože treba birati lakše formulacije SPF. Kod suve kože SPF bi trebao da bude lagan, ali dovoljno hidrirajuć. Mešovita koža pri biranju SPF traži zaštitni faktor koji ipak pomalo matira kožu. Dobar savet bi bio i tokom trudničkih dana pustiti "kožu da diše."

Prvi i najvažniji savet jeste da koža ne sme biti dehidrirana. Bez obzira na to da li imate suvi, masni ili mešoviti tip kože, hidratacija je neophodna.Birajte prirodne kreme, neagresivne preparate i budite pažljivi sa količinom proizvoda koji unosite u svoju rutinu nege kože lica.

Drugi savet je da se izbegavaju oni kozmetički sastojci koji nisu bezbedni za trudnice. U njih spadaju:

  • RETINOL - derivat vitamina A koji može da ima jako kozmetičko dejstvo u vidu crvenila, on zahteva upotrebu pod nadzorom dermatologa
  • SALICILNA KISELINA - ona prodire i deluje na dublje slojeve kože i mnogo lakše dospeva u krvotok, zamena za nju su sigurniji sastojici u vidu kiseline iz AHA grupe (često se preporučuju glikolna, mlečna ili azelaična kiselina)
  • PARABENI - ovaj uobičajeni konzervans u kozmetici, uzrokuje hormonske poremećaje jer se lako apsorbuju u kožu
  • BENZOIL PEROKSID -koji je uobičajena terapija koja se uvodi za akne, ali tokom trudnoće bi isti trebalo izbegavati

U zavisnosti od stanja kože tokom trudnoće treba promeniti rutinu nege kože i pronaći bezbedne sastojke. Kada razmatramo tretmane botoksom i filere, zbog nedostatka informacija, generalno se preporučuje izbegavanje njegove upotrebe tokom trudnoće.Ako razmišljate o botoksu, važno je da razgovarate sa lekarom o opcijama koje su vam na raspolaganju, kako biste odmerili potencijalne rizike i koristi.

Sastojci koji se smatraju bezbednim za negu kože u trudnoći

Među supstancama koje su bezbedne za trudnice su ulja poput kokosovog, bademovog, ulja semena grožđa i ši putera, koji povećavaju elastičnost kože, a usporavaju proces starenja kože i pojavu strija.

Kako negujemo kožu tela u trudnoći

Veliki broj trudnica se suoči sa pojavom strija. Razlog za to jeste rastezanje kože koje je potrebno kada beba raste i zauzima sve više prostora.

Strije u trudnoći ćete prepoznati kao linije roze, crvene i ljubičaste boje koje se pojavljuju na stomaku, butinama, grudima i još mnogim mestima gde dolazi do rastezanja kože. Da bi ste sprečili njihovu pojavu na vreme krenite sa odgovarajućom negom kože u trudnoći i upotrebom krema za strije. Nekada samo masiranje pogođene regije i običnom kremom zajedno sa dovoljnim unosom vode daje dobre rezultate.

Celulit je druga najčešća pojava tokom trudnoće.Dakle, da bi izbegli ovu promenu vodite računa o načinu života i ishrani tokom trudnoće, jer ćete tako sigurno smanjiti šansu za pojavu celulita.9Takođe, vodite računa o dovoljnom unosu vode. Ono što se nikako ne preporučuje je odlazak na anticelulit tretmane. Tokom njih se oslobađate i toksina zarobljenih u celilitu, a oni onda nepotrebno mogu da procirkulišu i do bebe.

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor: https://www.parents.com/pregnancy/my-life/beauty/pregnancy-skincare-whats-safe-for-face-and-body/, https://www.whattoexpect.com/pregnancy/looking-good/everything-need-know-pregnancy-proof-beauty-routine/