Faze roditeljstva

Saveti stomatologa za negu zuba u trudnoći i nakon porođaja

Doktor opšte stomatologije, Suzana Dašić iz stomatološke ordinacije "Dr Dašić" daje odgovore na najčešća pitanja trudnica...

Saveti stomatologa za negu zuba u trudnoći i nakon porođaja

Održavanje oralne higijene važno je u svakom periodu života, od samog nicanja prvih zubića. Vrlo često dobijamo brojna pitanja koja se tiču odlaska kod stomatologa tokom perioda trudnoće i dojenja i na njih danas odgovara stomatolog i saradnica Centra za trudnice Bebologija, dr Suzana Dašić iz stomatološke ordinacije "Dr Dašić".

Zbog čega dolazi do povlačenja i krvarenja desni tokom trudnoće?

Zapaljenje desni tokom trudnoće, crvenilo, otok desni, krvarenje, segmentno ili pojedinačno povlačenje, bolne desni, osetljivost zuba na termičke nadražaje su problemi, tačnije, neprijatna stanja u usnoj duplji koja su karakteristična za period trudnoće, a što opet nije pravilo kod svake trudnice, niti se odnosi na drugu ili treću trudnoću. “Krivac” za ova stanja desni su hormoni kojima je vaše telo preplavljeno tokom trudnoće. Ovakva stanja zovemo “trudničkim gingivitisom” i njegova učestalost je tolika da čak preko 50% trudnica u nekom momentu ima ovo stanje. Hormon koji je odgovoran je progesteron i pod njegovim uticajem dolazi do povećavanja krvotoka u telu žene, pa time i dotoka krvi do desni, čime ona ulaze u opisano stanje trudničkog gingivitisa.
Ono što pospešuje ovakava stanja je neadekvatna oralna higijena, prisustvo karijesa, starih i neadekvatnih plombi, protetskih radova, kao i prisustvo kamenca. Ovakavo stanje ne može da se predupredi, jer na hormone ne možemo uticati, ali mogu se ublažiti neprijatni simptomi što zahteva saradnju sa stomatologom.

Da li postoje posebne paste i oralni rastvori koji se preporučuju tokom trudnoće?

Što se tiče sredstava koje treba koristiti u cilju pravilnog održavanja oralne higijene, ne postoji nikakva razlika u samim pastama i osnovnim sredstvima. Svakako, tu su četkice za zube ( soft ), interdentalne četkice, oralni tuševi…

Da li je tačno da se u trudnoći češće “kvare” zubi i ako jeste koji je razlog tome?

Tokom trudnoće, zubi su osetljiva kategorija i nije mit da se zubi mogu više kvariti. Uzrok tome su jutarnje mučnine i povraćanja tokom prvog  trimestra i vraćanje kiselog želudačnog sadržaja tokom poslednja 2 do 3 meseca trudnoće. Ove neprijatnosti uzrokuju kiselu sredinu u usnoj duplji što svakako pospešuje rad bakterija koje su direktni uzročnici karijesa. Samo češćim pranjem zuba (a bilo bi poželjno da trudnica prethodno ili tokom trudnoće sanira karijese) trudnica može preduprediti pojavu karijesa tokom trudnoće.

Koje stomatološke intervencije se ne preporučuju tokom trudnoće?

Ja kao stomatolog svakako savetujem posetu stomatologu radi kontrole i radi sanacije stanja u usnoj duplji. Ne postoji stomatološka intervencija koja se ne preporučuje tokom trudnoće. Ono što treba izbegavati je snimanje zuba tokom prvih 12 nedelja, jer se za to vreme dešava embrionalni proces organogeneze. Sve ostale intervencije koje podrazumevaju davanje anestezije nisu kontaindikovane, naravno ukoliko ne postoje drugi, a prioritetni razlozi npr. visokorizična trudnoća koja podrazmeva više mirovanja i strogu kontolu trudnoće.

Da li postoji kontaindikacija za odlazak kod stomatologa tokom perioda dojenja?

Posete stomatologu tokom perioda dojenja nisu nikakva prepreka. Jedina prepreka koja bi mogla biti je životno organizovano vreme i pomoć supruga, partnera ili drugih…Iz ovog razloga je moja preporuka da posete kod stomatologa obavljate redovno pre nego što uđete u period trudoće ili za vreme trudnoće.

Brinite o svom zdravlju i zdravlju Vaših zuba i idite na redovne preglede kod stomatologa u periodu trudnoće i nakon njega, zaključak je naše današnje sagovornice dr Suzane Dašić, stomatologa.

by: Bebologija