Faze roditeljstva

Termin porođaja: Beba ipak zna najbolje

Da li je Negelovo pravilo precizna metoda za izračunavanje termina porođaja? I da li se svaka trudnica porodi baš na dan termina? Saznajte…

Termin porođaja: Beba ipak zna najbolje

Veoma retko ćete sresti trudnicu koja ne zna kada joj je tačan termin porođaja. Jedno od najčešćih pitanja koje svaka trudnica čuje i po nekoliko puta tokom trudnoće, često i od potpunih stranaca je “Kad vam je termin?”.

Iako vam možda neće reći, niti bi trebala ako to ne želi, činjenica je da postoji dan i datum na koji je ona posebno usmerena tokom cele trudnoće.

Svaka trudnica se fokusira na određen dan kada bi trebala da se porodi, htela to ona ili ne. Već u ranoj trudnoći ona dobija datum kada će  dete biti rođeno. Iako znaju i rečeno im je da je to samo okvirni datum, većina trudnica ipak obavlja sve pripreme vezane za vreme oko tog datuma.

Ako se beba ne rodi pre termina ili na tačna datum, postajemo nestrpljive i danima iščekujemo porođaj, a pitanje okoline “kada ćemo se već poroditi” (kao da to zavisi od nas), poredstavlja ogroman pritisak.

Zanimljivo je da se više od 80 posto beba rodi dve nedelje pre ili posle očekivanog termina porođaja. Samim tim, većini trudnica tačan datum koji su dobile na početku trudnoće, neće puno značiti.

Čarobni termin porodjaja

Nakon što vam test na trudnoću pokaže plusić ili vam izostane menstruacija, vrlo verovatno ćete otići kod ginekologa na pregled i ultrazvuk. Nakon što vam ginekolog potvrdi trudnoću, izračunaće će vam i očekivani datum porođaja.

Očekivani termin temelji se na Negelovom pravilu po kome se datum porođaja računa tako što se prvom danu poslednje menstruacije doda 280 dana. Naegel je daleke 1812. godine objavio ovu formulu. Od tada, ovaj način računanja očekivanog termina porođaja koristi se širom sveta.

Već od navršene 10. nedelje trudnoće možete uraditi Qualified® prenatalni test, jednostavnim uzorkovanjem krvi majke.

Najuzbudljiviji datum

Nakon što dobijete termin uslediće još mnogo pregleda i ultrazvukova kako bi se pratila trudnoća i napredak deteta. Uzbuđeni ste i počinjete da računate u kom ste mesecu i kojoj nedelji, naravno, s obzirom na termin koji ste dobili. Prvi udarci bebe, dobijanje na kilaži, promene koje se događaju s vašim telom u trudnoći koje ponekad znaju biti vrlo zbunjujuće sve one se prate  na osnovu predviđenog termina porođaja.  

Da li je to sada…to???

Kada ste se približili terminu porođaja ušli ste u fazu iščekivanja. Svaka majka koja je rodila zna kako izgledaju oni dani pre porodjaja – jedva se krećete, noge su vam otečene, ne možete da nađete položaj za spavanje, a najviše vremena u danu provodite u wc-u. Kad se približi kraj, svaka trudnica jedva čeka da se konačno porodi, kako bi se oslobodila trudničkih tegoba i upoznala svoju, toliko očekivanu bebu.

Možda vas zanimaVideo: pogledajte kako zaista izgleda porođaj

 

Svaku promenu koju uočite tumačite kao moguć znak da porođaj počinje. Blage kontrakcije, bol u leđima, bol u donjem delu stomaka? Da li su to "mali signali" za početak? S obzirom da predporođajni period  može trajati satima, pa čak i danima, svi ovi znaci se mogu javiti pa i prestati. Možete se osećati frustrirano i pitati se kad ćete se više poroditi. Verovatno ste već počeli dobijati telefonske pozive od prijatelja i rodbine s pitanjima kao što su: ” Jel’ krenulo?” “Ima li kakvih promena?” “Kad ćeš se konačno poroditi?” “Što kaže doktor?” Ovakva pitanja trudnicama koje i same jedva čekaju da se porode nisu nimalo draga i sasvim je u redu da ne žele ni odgovarati na njih.

Termin je tu

Doša je i taj dan! Dan koji ste toliko čekali i kojem ste se toliko radovali. Da, na ovaj dan bi vaša beba trebala biti rođena. Samo, manje poznata činjenica je da samo 3-5% trudnica rodi na predviđen termin. Većina trudnica se porodi dva nedelje pre ili dve nedelje posle predviđenog termina. Čemu onda uopšte termin i trajanje trudnoće od 40 nedelja? Zašto ne 38-42 kao razdoblje očekivano da će se žena poroditi?

Kad je Negel objavio svoju formulu za računanje termina on je pošao od pretpostavke da trudnoća traje 10 lunarnih meseci ili 9 kalendarskih meseci, tj. 40 nedelja.

Ali, jedna od mana ove teorije je ta da lunarni mesec u stvari traje 29,53 dana. Tako je 10 lunarnih meseci ustvari 295 dana – 15 dana ili dve nedelje duže od 280 dana za koliko nam tvrde da normalno trudnoća traje.

Kad bi pustili prirodu da odradi svoje, većina majki koje rađaju prvi put bi rodile oko 41 nedelja, dok bi majke koje su pre rađale rodile najčešće nakon 40 nedelje.

Termin je prošao…šta sad?

Termin koji ste na početku trudnoće dobili je prošao. Količina poziva i poruka se povećava, svaka druga osoba vas zaustavlja da vidi kad ćete se poroditi i zašto još niste? Vaše strpljenje za odgovore na ovakva pitanja je isto tako – pri kraju.

Još jedna mana načina određivanja termina je predpostavka da sve žene imaju menstrualni ciklus od 28 dana. Neke žene imaju kraće, a neke duže cikluse, i nemaju sve žene ovulaciju tačno četrnaestog dana ciklusa. 

Tokom ovog perioda ste verovatno često kod svog ginekologa i on vas uverava da će porođaj krenuti svaki čas. Nestrpljivost raste jer većini trudnica je termin psihološka granica do koje je sve ok, a dane nakon termina podnose dosta teže iako se situacija u stvari vrlo malo promenila.

Šta je sa indukcijom?

Stručnjaci kažu da je najbolje kako za majku tako i za bebu da porođaj krene prirodno, i da je najbolje ne mešati se u prirodan tok porođaja do 42. nedelje. Svaki dan u stomaku vašoj bebi znači puno iako vam se čini da je spremna za rođenje baš ovog trenutka.

Danas neki ginekolozi i porodilišta imaju politiku primene indukcije porođaja nakon 41. nedelje trudnoće. Pre nego što se odlučite, svakako porazgovarajte sa svojim ginekologom i informišite se o mogućim rizicima ili prednostima ovakve vrste porođaja.   

U svakom slučaju pripremite se na dodatno praćenje trudnoće nakon 41. nedelje, jer prenesenu trudnoću lekar mora da prati, kako bi se porođaj završio bezbedno kako za bebu, tako i za mamu.  Ukoliko vam ginekolog potvrdi da je sve u redu s vama i vašom bebom, probajte da ne brinete i opustite se. Verujte da vaša beba zna najbolji trenutak kad će se roditi. Na kraju krajeva, nije važno da li ćete se poroditi par dana dana pre ili kasnije, sigurno je da ćete sa jednakim oduševljenjem dočekati svoju bebu, kad god da ona odluči da dođe na svet.

Pripremila: Vesna S. Izvor: modernoroditeljstvo.com