Faze roditeljstva

Na vaša pitanja odgovara ginekolog dr Biljana Đuran

Puno je pitanja koje imaju buduće mame. Na neka od njih odgovorila je dr Biljana Đuran, specijalista ginekologije i akušerstva iz Euromedika.

Na vaša pitanja odgovara ginekolog dr Biljana Đuran

Biljana Đuran završila je Medicinski fakultet u Beogradu, ali i Školu citologije, kolposkopije, Ian Dolan školu ultrazvuka i Školu ultrazvuka u perinatologiji. Zaposlena je u Euromediku, mama je desetogodišnjeg sina Dušana i njeno višegodišnje iskustvo na poslovima specijaliste ginekologije i akušerstva čini je pravom sagovornicom koja danas, za čitateljke Bebologija portala, odgovara na najčešća pitanja trudnica.

P: Da li postoji šansa da se unutrašnje ušće grlića samo zatvori nakon apsolutnog mirovanja?

O: Ukoliko je u pitanju otvoreno unutrašnje ušce, apsolutnim mirovanjem se teško može zatvoriti. Zavisno od toga koji je tip tunelizacije, koji stepen, da li je i spoljašnje usce otvoreno, koliko se skratio grlić i da li postoje kontrakcije, uz mirovanje uključujemo i terapiju Progesteronom, oralno ili muskularno, a u odredjenim slučajevima aplikuje se i serklaž.

P: Da li se u toku trudnoće sme voziti bicikl i kupati i plivati u bazenu?

O: Zavisi od toka trudnoce, nalaza pri ginekoločkom i ultrazvučnom pregledu, stanja grlića, prisustva kontrakcija, krvarenja ili komplikacije u prethodnim trudnoćama.

P: Da li je bezbedno dojenje u toku trudnoće?

O: Ne,hormon koji se luči kod laktacije može izazvati kontrakcije, te se savetuje prekid dojenja.

P: Beba prednjači karlicom. Da li moram na carski rez?

O: Karlicna prezentacija nije apsolutna indikacija za carski rez. Kako ce se porođaj završiti zavisi od karličnih mera trudnice, procenjene težine ploda pri ultrazvučnom pregledu, postojanja pridruženih bolestti (hipertenzije, gestacijskog dijabeta), kao i stanja plodovih ovojaka. Dakle, izabrani ginekolog pre porođaja procenjuje kako će se završiti.

P: Kakva treba biti ishrana nakon carskog reza?

O: Kada se uspostavi normalna peristaltika i stolica, prvih nekoliko dana lagana ishrana, a potom uobičajna bez posebnih restrikcija.

P: Da li je normalno da se trombociti smanje u trudnoći?

O: Mogu se smanjiti, potrebno je praćenje zavisno od toga koliko su sniženi i da li postoje znaci trombocitopenije- krvarenje desni, pojava spontanih hematoma ili crvenih tačkica po kozi. Svakako savetujem pregled hematologa.

P: Epidural da ili ne?

O: Apsolutno da, prijatnije za trudnicu, naravno ukoliko nema kontraindikacija koje procenjuje anesteziolog.

P: Zašto se između 24.-28. nedelje prilikom OGTT ne vrši i provera insulina pored glukoze?

O: Ne ulazi u standardne protokole,može se nekada raditi na zahtev endokrinologa ukoliko je pacijentkinja pre trudnoće imala insulinsku rezistenciju. 

P:  Da li naprezanje prilikom opstipacije može naškoditi bebi?

O: Neće direktno naškoditi bebi, ali može dovesti do skraćenja i otvaranja grlića, tako da preporučujem regulisanje uzimanjem dovoljno tečnosti, šetnjom, uzimanjem hrane koja sadrži vlakna ili laksativa koji su dozvoljeni u trudnoći. 

P:  Da li je preporučljivo jesti urme i piti čaj od lista maline za lakši i brži porođaj?

O: Ne postoje istraživanja koja su dokazala da navedeno olakšava i ubrzava porođaj.

P: Da li je moguć prirodan porođaj ukoliko trudnica ima kondilome?

O: Moguć je prirodan porođaj kod postojanja kondiloma, ali ukoliko su većih dimenzija, zatvaraju porođajni kanal i trudnoća se mora završiti carskim rezom.

P: Da li je bol u pubis symphis prilikom zamaranja i hodanja zabrinjavajući?

O: Obično nije znak za brigu, obzirom da se materica širi, rastežu ligamenti i karlica priprema za porođaj. Ali savetujem da se svakako konsultujete sa Vasim ginekologom.

P:  Da li je potrebno koristiti vaginalete pred porođjaj, iako su brisevi u redu? 

O: Nije potrebno aplikovanje bilo kakvih vaginaleta ukoliko su brisevi uredni.

by: Bebologija