Faze roditeljstva

Zato što je podrška budućim roditeljima važna

O tome koliko je važno pružiti prave informacije, savete, ali na prvom mestu biti podrška budućim roditeljima, u nastavku govori supervizor servisa kućnih poseta Babica&Bebica, Snežana Malešev.

Zato što je podrška budućim roditeljima važna

Period isčekivanja porođaja za svaku ženu je protkan izmešanim osećanjima, očekivanjima, maštanjima, kao i savetima koji pristižu iz okruženja trudnice u želji da se pomogne. Neretko trudnica bude preplavljena ličnim iskustvom i doživljajem žena koje poznaje. Dostupnost različitih sadržaja na temu trudnoće, porođaja, dojenja, nege bebe mogu da budu ozbiljno breme za ženu koja treba da prođe kroz sva ova iskustva. Poseban je izazov pred budućim roditeljima danas, kada sve treba da se odvija brzo i kada je fokus sa uspostavljanja sklada pomeren na zadata postignuća, pa čak i kada su porođaj i negovanje bebe u pitanju.

Podsetiću vas da je za trudnicu, bebu koja pristiže i budućeg tatu, najvažnije prijatno i sigurno okruženje u kome budući roditelji žive dok čekaju svoju bebu- ističe patronažna sestra i supervizor servisa kućnih poseta Babica & Bebica Snežana Malešev

Šta je prijatno i sigurno okruženje za buduće roditelje?

To je pre svega ambijent po njihovoj meri u kome se oni opuštaju i kome se raduju kad se vraćaju u njega. Mesto u kojem zajedno maštaju, stvaraju, u kojem se odmaraju kad se osećaju umorno. Zato nije važno da li imate sve sa nekog spiska šta treba pripremiti za bebu, vašoj bebi će mnogo više prijati vaš smeh zato što ste nešto zaboravili. Razgovarajte sa njom iako je u maminom stomaku, pitajte je šta misli i uradite onako kako vi osećate da treba da treba. 

Kako se gradi ambijent u kome je prijatno i sigurno?

Pre svega, razgovorom i uzajamnim uvažavanjem osećanja svog partnera. Prihvatanjem bebe baš takve kakva jeste! Pravljenjem vašeg porodičnog plana. Traganjem za prijatnim postupcima koji donose roditeljima osećaj samopouzdanja i kompetentnosti, a bebi potrebnu sigurnost u kojoj njeni roditelji prepoznaju njene potrebe i odgovore na njih kako njoj prija.

Mogu li parovi koji su prvi put roditelji da se sami snađu u novoj ulozi ili im je potrebna podrška nekoga sa iskustvom?

Svaka nova porodica koja nastaje dolaskom bebe je jedinstvena. Podrška je jako važna. Dobija se iz porodice, od prijatelja, stručnjaka, zajednice u kojoj se živi. Zato je svakoj novoj porodici potrebno da dobije podršku kad se oseća nesigurno. Okolina treba da prati signale roditelja i reaguje na način koji će njima prijati. 
Najčešća zbunjenost kod mladih roditelja nastaje iz nedovoljnog poznavanja potreba bebe ili stereotipa koji su prisutni o bebi. Može se reći nerazumevanja kako beba funkcioniše. Iskustvo koje mi imamo u okviru servisa Babica&Bebica govori da se roditelji koji su prošli bilo koji vid pripreme za porođaj i dolazak bebe, mnogo brže i spontanije upoznaju sa svojom bebom. Majke lakše prolaze kroz sve faze uspostavljanja dojenja i hranjenja. Opuštenije su i period upoznavanja sa bebom kraće traje. 
Za roditeljstvo se kaže da zahteva stalnu spremnost za naredni korak, fazu u koju će dete zakoračiti. Priprema podrazumeva da razumemo period u kome se dete nalazi, je se na taj način stvara podsticajno okruženje koje odgovara detetu.

Servis kućnih poseta Babica&Bebica svojim aktivnostma koje kreću oko 34. nedelje trudnoće pomaže trudnici da se pripremi za porođaj i prve dane sa bebom. Tokom poslednjih nedelja trudnoće, trudnica se susreće sa babicom iz porodilišta u kojem će se poroditi koja je upoznaje sa očekivanim tokom porođaja, kao i kako će se telo ponašati. Upoznaje je sa kućnim redom koje ima porodilište gde će se poroditi. Takođe, babica predlaže šta da pripremi od stvari za boravak u porodilištu i odgovara na sve nedoumice koje ima trudnica. Na dan izlaska iz porodilišta u kućnu posetu dolazi patronažna sestra koja pruža podršku majci u dojenju, negi bebe, komunikaciji sa bebom, prati prilagođavanje bebe u spoljnoj sredini. Ritam poseta patronažne sestre zavisi od potrebe za podrškom koju diktiraju mama i beba. Patronažna sestra je u prvim danima stručna podrška koja osnažuje roditelje da sa sigurnošću krenu u svoja prva roditeljska iskustva. A kada je potrebno u podršku siže i pedijatar iz naše pedijatrijske ordinacije Bebologija.

Kroz servis Babica&Bebica je tokom 7 godina postojanja prošlo preko 1000 zadovoljnih trudnica, od kojih su neke buduće mame usluge servisa kućnih poseta koristile dva, pa čak i tri puta, jer su prepoznale koliko je podrška važna. 

Više informacija o uslugama servisa kućnih poseta Babica&Bebica možete dobiti pozivom na broj telefona: 063/530-543.

by: Bebologija