Faze roditeljstva

Kako izgleda porođaj kod kuće?

Ivana Stević Marček (32) je dula iz Beograda koja se nedavno porodila kod kuće i celo to iskustvo dokumentovala fotografijama.

Kako izgleda porođaj kod kuće?

Prirodni porođaj je za mnoge tabu tema iako se širom Evrope sve više žena odlučuje baš za takvu opciju. Ivana je jedna od tih žena, i opisala je za "Ženu" kako to u Srbiji izgleda porođaj kod kuće. 

- Kao mala, zamišljala sam da ću svoje dete roditi u moru. Kasnije, kao devojka, prisustvovala sam kućnom, prirodnom i neasistiranom (dakle, bez babice) porođaju svoje bliske prijateljice. Taj događaj sam kasnije mogla da uporedim sa svojim prvim porođajem koji se odigrao u bolnici, nakon čega mi je bilo jasno da želim da naredni porođaji budu kod kuće i prirodni. Shvatila sam da naši strahovi dolaze upravo iz našeg neznanja, a često su potkrepljeni i tuđim negativnim iskustvima. Ti strahovi nas parališu u tome da sebi priuštimo jedno neizmerno dragoceno životno iskustvo. Dakle, morala sam da se dobro edukujem i mnogo radim na sebi pre tog čina, iz čega sledi da poroditi se kod kuće ne znači da se to radi olako, naprotiv, to znači da sam preuzela veliku odgovornost, dala sam svoj maksimum, bila sam vrlo hrabra i verovala sam u prirodne porođajne snage žene. To je jedan veliki i dugačak put duhovnog rasta koji je na kraju rezultovao događajem koji svedoči da je to bio pravi i najzdraviji izbor.

Za žene u Srbiji koje žele isto iskustvo, važno je da su zdrave i da imaju zdravu trudnoću, što utvrđuje ginekolog, ističe Ivana.

- Za svoj porođaj ja sam pripremila neophodne i sterilne instrumente i materijale. Za treći porođaj kupila sam i profesionalni bazen namenjen za porođaj koji koriste babice u Engleskoj – objašnjava nam ona i ističe da je vrlo važno da porođaju prisustvuje i babica, i da je to obavezna praksa i u ostalim evropskim zemljama. Porođaju je, prirodno, prisustvovao i suprug što je donedavno bila još jedna od većih tabu tema na našim prostorima.

- Mislim da je važno da muškarac učestvuje i u trudnoći kao i u porođaju jer je to veliko snažno iskustvo naš odnos odvelo korak dalje. Mogućnost da držimo toliko željenu i čekanu bebu u rukama doprinelo je snažnom i neraskidivom povezivanju nas kao porodice. Tokom trudnoće smo razgovarali o prednostima prirodnog porođaja, a uputila sam ga u sam tok porođaja i podučila ga kako da preseče i podveže pupčanik kao i mnoge druge stvari koje se moraju znati – kaže nam ova mama troje dece. Kako kaže, porođaju nisu prisustvovale njene ćerkice (osam i šest godina), baš zato što su devojčice.

- Moja odluka da ženska deca ne prisustvuju porođaju bazirana je na činjenici da se devojčice poistovećuju sa majkom te njihova psiha nije spremna da primi i obradi podatak na adekvatan način. Prijateljice koje imaju mušku decu a koje su imale i porođaj kod kuće kažu da imaju pozitivno iskustvo sa njihovim prisustvom na porođaju. Porođaju treba da prisustvuju pribrani ljudi koji shvataju da su tu kao podrška majci. Psihički mir majke i bebe je jedan od uslova da sam porođaj prođe u najboljem mogućem tonu. Njega podržavaju vaš prostor koji dobro poznajete i u kome ste opušteni, kao i vaši najmiliji prijatelji koji su godinama uz vas i znaju kako sa vama, i naravno vaš muž koji želi da vidi prvi udah svog deteta. Uz mene su zato bili suprug, dula Maja Dobrila Vukša, fotograf Marko Rupena i snimatelj Dragana Bambi Gologočevac.

Ivani je ginekolog odredio 20. april kao termin porođaja, ali ona sama je, kaže, znala da će se to desiti 16. aprila, na Uskrs, jer je i sama rođena na dan Uskrsa.
- Radeći konzervaciju i restauraciju jedne ikone, počela sam da osećam kontrakcije i kad god bih prestala, kako bih se fokusirala na disanje, one su se usporavale, pa sam nastavila da radim ono što volim i što me opušta. Moj muž je u susednoj sobi sastavljao cipelarnik, tako da su naše aktivnosti bile uobičajene, ali smo se u sebi tiho radovali onome što sledi.Kasnije su nam se pridružili dula Maja Dobrila Vukša, fotograf Marko Rupena i snimatelj Dragana Bambi Gologočevac. Svi su prvi put prisustvovali kućnom porođaju, ali su se ponašali kao da im ej to svakodnevnica i bili smo sjajan tim. U toku porođaja me je dula Maja masirala, ali me je njen dodir umirivao i ublažavao kontrakcije, dok je masaža mog muža činila da mi kontrakcije budu intenzivnije i duboke, pa sam uvidela da je Majina uloga da bude uz mene u intervalima pauze kako bi me opuštala, a uloga mog muža da pomogne u produbljivanju kontrakcija. Kretala sam se sve dok nisam osetila potrebu da uđem u bazen koji je muž prethodno pripremio. Osetila sam apsolutno sve - od pucanja vodenjaka preko spuštanja bebe u kanal. Majin izlazak bio je očekivano normalan i fascinantan, praćen uzburkanim emocijama svih nas. Odmah je bila u našem naručju, a ja sam prešla iz bazena u krevet gde sam porodila posteljicu, pa smo nakon toga muž i ja zajedno obavili presecanje pupčanika - zaključuje na kraju Ivana.

IVANINI RAZLOZI ZA POROĐAJ KOD KUĆE

1.Mogućnost da se porodim u fiziološki jedinom ispravnom položaju koji je čučećem ili stojećem. To obezbeđuje brži i lakši izlazak bebe pod silom gravitacije i beba se ne zadržava dugo u porođajnom kanalu. Dala sam mogućnost karlici da se otvori i bebi da se spusti i zauzme bolji položaj jer sam bila u mogućnosti da se krećem.

2.Mogućnost da moja beba odmah po rođenju sisa kolostrum je benefit za bebu ali i privilegija za mene jer mi to obezbeđuje kontrakovanje mišića materice što podstiče prirodno odljubljivanje i porađanje placente, kao i momentalno zatvaranje krvnih sudova.

3.Prirodno odlubljivanje placente doprinelo je tome da ne bude zaostalih delova placente unutar moje materice. Najbitnije mi je bilo da se pupčanik ne preseče odmah već da se sačeka da iz postejice sva krv koja pripada bebi pređe u nju, da za to vreme beba diše i na nos i kroz pupčanik što je za nju jako važno.

Fotografije možete pogledati OVDE.

Izvor: http://zena.blic.rs