Faze roditeljstva

15 razlika između devojčica i dečaka

Devojčice i dečaci od rođenja pokazuju razlike u ponašanju. Uzrok tome leži u genetici, ali i u različitom ophođenju roditelja i okoline prema njima.

15 razlika između devojčica i dečaka

Istraživanja pokazuju da su «ženske bebe» društvenije od samog rođenja. Međutim, naučnici smatraju da roditelji od prvog trenutka više maze ćerke i pričaju sa njima, tako da je moguće da zbog toga ranije i dobijaju odgovor u vidu smeška ili kontakta očima.

1. Bebe dečaci više plaču od beba devojčica. Pretpostavlja se da je razlog tome što se oni teže prilagođavaju uslovima van maminog stomaka.

2. Dečaci su na rođenju teži u proseku 100 grama od devojčica. Oni, takođe, dobijaju više na težini u prvih šest meseci života, pa zbog toga postoje i odvojene tabele rasta za dečake i devojčice.

3. Hormon estrogen pomaže devojčicama da, u uzrastu od šest do dvanaest meseci, razviju neurološke veze između leve i desne moždane hemisfere, pa su zato ranije sposobne da progovore, ali i da veoma rano ispolje saosećajnost.

4. Dečaci koriste jednu po jednu hemisferu mozga. U najranijem uzrastu se više oslanjaju na levu stranu mozga, pa se smatra da im zato bolje leže logični zadaci.

5. Između ostalog, dečaci su snalažljiviji u orijentaciji, ali im zato strpljenje nije jača strana - jer hoće sve i odmah.

6. Bebe devojčice su osetljivije na buku.

7. Devojčice prohodaju u proseku dva meseca ranije i počnu da govore ranije od dečaka.

8. U najmlađem uzrastu, dečaci više obolevaju od alergija i infekcija.

9. Nakon puberteta, alergije više napadaju devojčice. Neki stručnjaci upozoravaju da roditelji kod adolescentkinja teže uočavaju zdravstvene probleme, naročito one koji su psihičke prirode, upravo zato što su devojčice u najmlađem uzrastu manje obolevale.

10. Devojčicama je za igru dovoljan jedan kutak. One oblače lutke, glume, ili slažu slagalice na vrlo ograničenom prostoru.

11. Dečacima je za pravilan razvoj potrebna širina. Oni sazrevaju dok jurcaju po kući ili parku, penju se na drveće, lome stvari… Manje su oprezni od devojčica i nezgode ne shvataju tragično.

12. U uzrastu do deset godina, devojčice lepše pričaju i imaju bogatiji rečnik.

13. Dečaci u predškolskom uzrastu i mlađim školskim razredima razmišljaju originalnije, logičnije, ali to često ostaje nezapaženo - jer ne pričaju mnogo.

14. Da bi se deca razvijala pravilno, od velikog značaja je i odnos okoline prema njima. Devojčice su u blagoj prednosti, jer im se roditelji od rođenja obraćaju nežnijim rečima: Kako je moja princeza?, Ko je to danas tužan?

15. Roditelji ređe nose dečake od devojčica, češće ih grde i uglavnom im se obraćaju naredbama - što oni, kada odrastu, usvajaju kao model ponašanja. Stoga je velika verovatnoća da će se i oni tako ponašati prema svojoj deci.

Devojčica ili dečak potpuno je svejedno, volite ih i uživajte u svakom danu njihovog odrastanja!

Izvor:[email protected]