Faze roditeljstva

Ovako rastu srećna deca

Roditelji se često pitaju da li rade sve što mogu najbolje što mogu, da li bi mogli da daju više, da se potrude više da njihova deca rastu srećno i zdravo.

Ovako rastu srećna deca

Ali, "tajna" dobrog roditeljstva je vrlo jednostavna: posvetite se deci, ali ih i naučite pravim vrednostima i ne zaboravite najvažnije: deca rade ono što vide da vi radite, ne ono što im kažete da bi trebalo da rade.

"Hafington post" donosi nekoliko obrazaca ponašanja za koje je naučno dokazano da pozitivno utiču na razvoj i odrastanje dece.

Radite

Mame često imaju dilemu da li da se vrate na posao posle rođenja deteta, ako to sebi mogu da dozvole, naravno, ili ne. Ipak, istraživanja pokazuju da su devojčice čije su mame radile kasnije imale uspešnije karijere i bolje se snalazile u poslu od onih čije su mame bile domaćice. S druge strane, dečaci čije su mame radile kasnije su, u odraslom dobu, bili spremniji da se više posvete porodici. Uz to, ako oboje roditelja rade, porodica je finansijski stabilnija, manje je nervoze i deca rastu srećnije.

Poterajte klince u krevet ranije

Raniji odlazak na spavanje za decu znači bolje emotivno i mentalno zdravlje, a osim toga – deca koja se lepo naspavaju lepo su i raspoložena i orna za igranjac u svakom trenutku.

bebe i spavanje

Kada se igrate - igrajte se, bez mobilnog

Kad provodite vreme sa decom, mobilni telefon, poruke, mejlovi… mogu i moraju da sačekaju. Ako vam je telefon sve vreme u rukama, čak i dok se šetate ili igrate sa decom, vi im niste u potpunosti posvećeni. Deca to osećaju i postaju nervozna i neposlušna, i na kraju se svi isposvađate umesto da uživate u zajednički provedenom vremenu. Zašto biste propuštali dragocene trenutke u odrastanju svoje dece zbog tuđih fotki na Instagramu?

Pevajte, čitajte, razgovarajte

Čak i ako nemate sluha - pevajte. Istraživanja su pokazala da pevanje deci u ranom detinjstvu značajno utiče na bliskost roditelja i dece, a sasvim malu decu pevušenje će vrlo brzo i smiriti ako su uznemirena i nervozna. Uz to, deca koja odrastaju uz čitanje i pevanje, uz toplinu maminog glasa rastu u ljude koji će imati puno samopouzdanja.

citanje deci

Budite fizički aktivni

Prvo, deca koja se umore u toku dana uveče lepo spavaju, a drugo, istraživanja pokazuju da deca koja su odrastala provodeći vreme sa roditeljima napolju, u parku ili dvorištu, trčeći za loptom ili se igrajući žmurke od malih nogu kasnije kopiraju ponašanje roditelja i u zrelom dobu su fizički mnogo aktivniji ljudi koji su detinjstvo proveli jurcajući po parkiću nego oni koji su odrasli uz roditelje kojima je važnije od igre bilo da dete bude čisto, ispeglano i bez razbijenog kolena.

I kažite im da ih volite. Oni ne znaju da se roditeljska ljubav podrazumeva.

Pripremila: Vesna S. Izvor: mondo.rs