Faze roditeljstva

6 pravila: U gostima kod novorođene bebe

"Ja sam novorođena beba i naravno, svi u mojoj porodici su pravi profesionalci kada je u pitanju briga o meni. Međutim, kad su u pitanju gosti - moji roditelji se stalno moraju igrati zlih domaćina', započinje pismo mama i dula napisano iz ugla novorođene bebe

6 pravila: U gostima kod novorođene bebe

Više je nego uzbudljivo kada beba stigne kući - ne samo za mamu ili tatu, već i za sve druge koji je vole. Međutim, kako su svi drugi “uhvaćeni” u toj sreći, lako je zaboraviti kako se istovremeno radi o napornom periodu za nove roditelje.

Kao iskusna mama i dulaTina Madelina u potpunosti razume kako stresno može biti za nove roditelje nositi se s dobronamernim gostima. Zbog toga je napravila spisak najvažnijih pravila, napisanih iz ugla novorođene bebe, u nadi da će biti podeljeni svima koji zaista žele pomoći novim roditeljima. 

"Hej. Ja sam novorođena beba i naravno, svi u mojoj porodici su pravi profesionalci kada je u pitanju briga o meni", počinje njena objava. "Međutim, kad su u pitanju gosti - moji roditelji se stalno moraju igrati zlih domaćina."

Kako bi pomogli mami i tati, ova novorođena beba ima nekoliko glavnih pravila sa kojima bi svi trebali da se upoznaju pre nego što krenu u posetu:

1. Bez ljubljenja!

Nemojte me ljubiti nigde, bez obzira kako slatko i neodoljivo izgledam. Ustvari, nemojte uopće stavljati svoje lice blizu mog i mojih ruku i molim vas, operite ruke pre nego što me dodirnete.

2. Bez pipkanja - i to uključuje i vašu decu

Ako me moji roditelji donesu u nekoj nosiljci, koristite je. Nemojte me vaditi iz nje. Moji prijatelji i ja osjetljivi smo na vašu odeću, deterdžent, parfem ili dezodorans i zato me ostavite u nosiljci. To takođe važi i za vašu decu koja me žele upoznati. Verujem da su najzdravija deca na svetu, ali reći ću to ovako: Niste vi u pitanju, ja sam. Trebaće mi nekoliko meseci kako bih se prilagodila ovom svetu punom bakterija i virusa

3. Nemojte me prisvajati

Ako počnem da plačem kada sam s vama, molim vas, vratite me mojim roditeljima. Znam da svi želite da me umirite,, ali ja samo želim samo mamu i tatu. 

4. Budite svesni da ste došli u posetu maloj bebi

Ako ste mi došli u posetu dok sam još veoma mala, molim vas, budite puni razumevanja. Stalno sam gladna, pospana, nervozna i treba mi menjati pelene. Ako želite da me posetite, nemojte predugo ostati kako bi mama i tata mogli da mi posvete potpunu pažnju umesto da vas goste i dvore. I nemojte se iznenaditi ako nešto izađe iz mojih ustiju dok me držite. To je samo bljuckanje. Ako želite da me posetite i držate me u naručju, tada prihvatite i druge stvari koje dolaze s tim. 

5. Smanjite svoja očekivanja

Slušajte me svi, ovo je vreme kada moramo mami dati malo da odmori, posebno kad se radi o vašim osećajima. Molim vas, nemojte očekivati da će vas moja mama zvati, slati vam poruke ili objavljivati milion fotografija na društvenim mrežama. Ona sad brine o meni i radije bi gledala u moje preslatko lice nego u ekran mobilnog telefona.  

6. Zadržite svoj roditeljski stil za sebe

I na kraju, Tina naglašava kako je lepo dobiti koristan savet od drugih roditelja, ali s jednim upozorenjem: SAMO KAD VAS NEKO PITA"Svi mi dajemo svojoj deci sve što imamo, srce i dušu...uključujući i naš roditeljski stil. Tvoja beba - tvoja pravila", dodala je dula. "Imajte hrabrosti, uživajte i volite svoje bebe na svoj način."

Izvor: miss7mama.24sata.hr Foto: Freepik