Faze roditeljstva

Šta svaka mama treba da zna kad dođe s bebom kući iz porodilišta?

Postoji izreka: Srećna mama - srećna beba, zato nikako nemoj da zaboraviš sebe, draga mama. Evo nekoliko saveta kako da brigom o sebi smanjite stres i opustite se, da bi mogle pružiti najbolje svojoj bebi i uživati u majčinstvu.

Šta svaka mama treba da zna kad dođe s bebom kući iz porodilišta?

Otkad si saznala da si trudna sigurno si slušala razne izjave o tome šta te čeka kad dođeš kući s bebom iz porodilišta. Tokom devet meseci slatkog iščekivanja imala si vremena da pripremiš sve što ti je potrebno za porodilište i sve što je neophodno za bebu, od odeće do opreme, ali tek nakon izlaska iz porodilišta čeka te prava avantura.

Majčinstvo dolazi uz veliku odgovornost koja može biti popriličan šok za nove roditelje, posebno one s prvim detetom. Tokom babina, odnosno perioda prilagođavanja (četrdeset dana), mama doživljava fizičke i emotivne promene. Za to vreme i mama i tata uče da brinu o novorođenčetu, ali i da funkcionišu zajedno, kao nova proširena porodica.

Prvih dana i nedelja, posebno dok traju babine, koncentrisana si na bebu, na hranjenje, presvlačenje, uspavljivanje, pa kao svaka mama, uglavnom zaboravljaš na sebe. Ako jedva nalaziš vremena za sve dnevne obaveze, a pogotovo za sebe, nisi sama. Većina mama oseća se slično i ima grižu savesti jer briga o bebi je na prvom mestu.

Kako se često kaže: Srećna mama - srećna beba, u prevodu znači da je važno brinuti o sebi i nakon što dobiješ taj najvažniji zadatak u životu, postaneš mama malom biću koje potpuno zavisi od svojih roditelja. Tako ćeš moći da pružiš najbolje svom detetu.

Niko te ne može sasvim pripremiti za rođenje deteta i na ono što te očekuje kasnije, jer svaka žena je drugačija kao i svaka beba, ali neke sitnice koje možeš omogućiti sebi pomoći će ti da budeš opuštenija mama koja zna kako da reaguje na detetove potrebe.  

Važno je pravilno se hraniti, odmoriti se i potražiti pomoć, ali i uzeti predah i ugoditi sebi.

1. Naspavaj se

Iako si se već pripremila na manjak sna, a pogotovo ako tvoja beba baš ne spava, pokušaj da se odmoriš kad god možeš. Seti se poznatog saveta "Spavaj kad beba spava". Novorođene bebe ne spavaju dugo u kontinuitetu, tako da slobodno zatvori oči kad beba zaspi, a ako ne spavaš, nemoj da radiš ništa što zahteva previše energije. To vreme iskoristi za opuštanje s partnerom ili decom ili sama. Zanemari neoprano suđe ili prljav veš, važnije je da poslušaš svoje telo kome treba i  zaslužuje odmor.

2. Dozvoli drugima da kuvaju i čiste

Mame, tokom bebine prve godine većinu dana provedu s njom, često same, pa kad se tata vrati s posla, uzmi kratak predah i prošetaj do svoje omiljene prodavnice ili drogerije i priušiti sebi nešto što voliš.

"Nakon porođaja tvom telu najviše treba odmor  - kako fizički tako i psihički. Da bi se što kvalitetnije odmorila, dopusti osobama koje su ti bliske da kuvaju, operu suđe ili počiste stan, a članovi porodice mogu i pričuvati bebu preko dana. Posebno ako dojiš, ti si glavna za hranjenje, a drugi mogu pomoći oko presvlačenja pelena ili kupanja, tako da možeš uzeti predah", savetuje dr. Whitney Casares, autorka knjiga o roditeljstvu. Možda je tata umoran od posla, ali beba je vaša zajednička odgovornost, a i za bebu i za tatu je važno da provode vreme zajedno. 

3. Jedi kvalitetno

Mnoge nove mame razmišljaju o gubitku kilograma dobijenih tokom trudnoće, ali nema ništa od dijete, posebno ako dojiš. Tvom telu su potrebni nutrijenti, zato na tvom jelovniku treba da se nalazi dosta voća, povrća, žitarica, mlečnih proizvoda i proteina, namirnica iz svih grupa. Jedi zdravu hranu, manje, ali češće obroke, smanji unos šećera i pij dosta tečnosti.

4. Šetnja je važna za mamu i bebu

Svež vazuduh i boravak na otvorenom prija i bebi i mami, a tu je i lagana šetnja koja se svakako preporučuje tokom oporavka od porođaja. Tokom prvih nedelja ukoliko nisi spremna za duge šetnje, šetaj oko kuće, a kasnije možeš uživati i na dužim relacijama.

5. Slušaj omiljenu muziku

Iako je prvi bebin plač najlepša muzika za mamine uši, kasnije neprestano plakanje može postati naporno za slušanje. Ako si slušala klasičnu muziku tokom trudnoće, nastavi s tom navikom i dalje. Istraživanja su pokazala da je klasična ili bilo koja opuštajuća muzika dobra za bebu dok je još u stomaku, ali i nakon rođenja. Pomaže u opuštanju i smirivanju uma, smanjuje stres i umor. Puštaj muziku tokom dana kad obavljaš poslove oko deteta i po kući.

6. Potraži podršku od drugih mama

Mame koje su to već prošle i one koje to proživljavaju u isto vreme često su vredna podrška i pomoć. To što si sama kod kuće s bebom, ne znači da moraš biti usamljena, pozovi prijateljicu, mamu, učlani se u grupe mama online ili se poveži s drugaricama, rođakama i poznanicama koje imaju malu decu. Ženska prijateljstva su važna, kao podrška i “rame za plakanje”, ali i deljenje lepih stvari.

I najvažnije od svega, nemoj biti nerealna, postavljajući ispred sebe nemoguće. Zapamti da niko ne može da uradi sve potpuno sam i biće trenutaka kada ćeš to shvatiti. Ako postavljaš ciljeve, poput gubitka kilograma dobijenih tokom trudnoće, neka budu realni, nemoj se forsirati, voli sebe i ne zaboravi da uživaš u najvažnijoj, ali i najlepšoj ulozi u životu - majčinstvu.

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.24sata.hr