Faze roditeljstva

Do kada mogu da dojim bebu?

Majčino mleko najbolja je hrana za odojče, sastav mleka je jedinstven, a pozitivan uticaj dojenja na majku i dete dokazala su brojna istraživanja. Kako biste što duže dojili, saznajte kako sprečiti i lečiti razne probleme s dojenjem.

Do kada mogu da dojim bebu?

Dojenje - više od hrane

Dobrobiti dojenja su velike, kako za dete, tako i za majku. Ne samo da pruža najbolji odnos vode i hranljivih materija stalno se prilagođavajući potrebama deteta, nego je i besplatno, ekološko, fino i pruža osećaj bliskosti za oboje. No, bez obzira na sve to, procenat majki koje doje, čak i samo prvih šest meseci, u Srbiji, ali i u svetu još uvek je poprilično mali.

Gornja granica ne postoji

Osim isključivog dojenja, što znači bez dodataka vode, čajeva, sokova ili adaptiranog mleka u prvih šest meseci, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine detetovog života, a osećaju li dete i majka potrebu, i duže. No, često zbog poteškoća u kojima se majka ne snalazi ili nekih drugih razloga majke brzo odustaju od dojenja.

28 posto povećao se rizik oboljevanja od astme kod dece koja su pre navršena četiri meseca prešla s majčinog na prehranu običnim mlekom.

Upravo zbog učestalosti potencijalnih problema, posebno kod prvog deteta, od izuzetne je važnosti edukovati majke i omogućiti im svu potrebnu pomoć i podršku.

Lek za ispucale bradavice

Bol u dojci i ragade najčešći su razlozi za prestanak dojenja, međutim, sve su to normalne pojave u prvim danima dojenja. Kod ispucalih bradavica treba izbegavati negu dojki sapunom, oprezno skidati dete s dojke tako da se prvo umetne prst u detetov usni ugao kako bi dete pustilo dojku i paziti da je dete pravilno položeno tokom dojenja. Takođe je dobro, ako su bolovi vrlo jaki, pre početka dojenja bradavicu natrljati kockicom leda, a nakon podoja namazati ih s nekoliko kapi majčinog mleka i ostaviti da se osuše na vazduhu, jer je poznato kako majčino mleko ima antibakterijska svojstva, te da pospešuje lečenje.

Zastoj u dojkama

Teška i bolna dojka često propraćena i visokom temperaturom još je jedan od problema koji mogu zadesiti majke čak i u kasnijim mesecima dojenja. Reč je o začepljenju mlečnih kanalića do kojih može doći zbog lošeg položaja deteta na grudima ili nedovoljnog pražnjenja mleka. Međutim, često je razlog i stres kojem je majka izložena zbog čega se još jednom naglašava kako je ključno da su, posebno u prvim mesecima, i majka i dete u što je više moguće opuštenoj atmosferi. I još je važno da znate, da je dojenje prirodan proces i funkcioniše po principu ponude i potražnje. Što vaša beba više sisa, više će se mleka stvarati. Kod dojenja je sve prilagođeno bebinim potrebama.

Dođe li do zastoja, dobro je znati kako je upravo dalje dojenje najbolji način da se mleko izvuče iz kanalića. Prema potrebi eventualno dete treba okrenuti tako da je detetova brada okrenuta prema tvrdom, začepljenom delu dojke. Takođe je dobro neposredno pre podoja toplim oblogama ili tuširanjem toplom vodom podstaći refleks za otpuštanje mleka. Ukoliko pak dođe do mastitisa (upale dojke s visokom temperaturom) čiji simptomi traju duže od 24 sata, trebalo bi potražiti savet lekara i prema potrebi početi tretman antibioticima.