Faze roditeljstva

Kada možete da očekujete prvu menstruaciju nakon porođaja?

Period trudnoće ima brojne prednosti. Pored emotivne ispunjenosti koju buduća mama oseća, još jedna od stvari koja mamama olakšava taj period, jeste odsustvo menstruacije tokom 9 meseci, ali i u periodu nakon porođaja. Kada se javlja prva menstruacija nakon rođenja deteta, pročitajte u nastavku teksta.

Kada možete da očekujete prvu menstruaciju nakon porođaja?

Nakon porođaja, žena ima krvarenje slično menstrualnom 2- 6 nedelja. Ali ono što je važno da znate jeste da lohije- krvarenje nakon porođaja i menstruacija nisu isto. Lohije predstavljaju čišćenje materice nakon porođaja, a kada možete očekivati prvu menstruaciju nakon porođaja je vrlo individualno. Na to utiču hormoni, pre svega hormon prolaktin koji je neophodan za stvaranje mleka, a koji može da potisne reproduktivne hormone. Rezultat toga je da ne dolazi do ovulacije, a to ,uglavnom, znači da neće doći ni po početka menstruacije.

Žene koje doje u većini slučajeva, sve dok ekskluzivno doje, neće dobiti prvu menstruaciju. Međutim, ni to se ne podrazumeva kod svake žene. Neke neće dobiti tokom čitavog perioda dojenja, dok će druge dobiti u periodu od 6 do 8 nedelja nakon porođaja.

Kada se menstruacija vrati, možete primetiti određene promene u količini mleka ili se može desiti da beba reaguje na tu promenu- češće ili ređe će tražiti da sisa ili se čak može desiti i da odbija mleko. Te promene su uglavnom minorne i ne bi trebalo da utiču na nastavak dojenja.

Menstruacija nakon porođaja se može razlikovati u odnosu na period pre trudnoće. Telo se još uvek prilagođava i promene mogu biti brojne. Ukoliko Vam je menstrualno krvarenje nakon porođaja bilo obilno i praćeno jakim bolovima, sada može biti potpuno obrnuto. Možete primetiti i da menstruacija traže duže ili kraće nego ranije i sve te promene su potpuno normalne, jer je Vaše telo prošlo i i dalje prolazi kroz brojne transformacije.

Međutim, ukoliko primetite značajnije promene, jake bolove ili preobilno krvarenje potrebno je da se obratite lekaru. Ne odlažite prvi ginekološki pregled koji je predviđen za period nakon prestanka krvarenja- lohija i tada pitajte izabranog ginekologa sve što Vas zanima.

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvorhttps://www.healthline.com/