Faze roditeljstva

Gubitak telesne težine u prvim danima bebe

Obroci još uvek nisu obilni i dete koliko god da jede još ne može dobijati na težini a dešava se da jedan deo obroka izbaci i kroz bljuckanje.

Gubitak telesne težine u prvim danima bebe

Zašto dete gubi na težini?

Sasvim je normalno da beba u prvim danima svog života može izgubiti na težini.

Strah mladih roditelja u prvim danima bebinog života je uglavnom izazvan gubitkom njene telesne težine. Beba u prvih tri ili četiri dana gubi na težini i za to postoje opravdani razlozi.

Već nakon 7-10 dana može početi vraćati težinu mada to nekad zna potrajati i do mesec dana. Baš u tim prvim danima detetov organizam se privikava na novu sredinu, creva počinju sa aktivnim radom, stolica se izbacuje, urin takođe a beba gubi vlagu odnosno tečnost preko kože. Obroci još uvek nisu obilni i dete koliko god da jede još ne može dobijati na težini a dešava se da jedan deo obroka izbaci kroz bljuckanje. Gubitak do 10 % od mase prilikom rođenja se ne smatra zabrinjavajućim. Gubitak od 5-8 % u prvima danima smatra se fiziološkim. Dete treba nastaviti dojiti u odgovarajućem položaju, koliko god mleka majka imala. Dojenje je svakako idealna hrana i sadrži sve što je bebi potrebno za normalan rast i razvoj, bez obzira na gubitak težine u prvim danima. Mame koje doje treba da budu strpljive u prvim danima i nedeljama, ne treba očekivati da beba počne da napreduje od prvog dana po izlasku iz porodilišta. Treba obratiti pažnju i na nasledne faktore koji utiču na konstituciju deteta, položaj pri dojenju, raspored obroka i savetovati se sa lekarom da li ima razloga za brigu. 

Ali nikako nemojte zaboraviti da je svako dete jedinstveno i posebno. Roditelji treba da budu upoznati sa očekivanim rastom u određenom uzrastu, ali uvek treba i imati na umu individulanost svoga deteta.

Ne gledajte težinu sa kojom je beba rođena, već onu sa kojom je otpuštena iz porodilišta. 

Jedan od najvećih strahova svake majke je da beba ne sisa dovoljno, odnosno da majka nema dovoljno mleka, naročito u prvim danima posle izlaska iz porodilišta.

Svakodnevno merenje deteta ili merenje pre i posle podoja nepouzdano je i potpuno nepotrebno; često samo unosi dodatnu zbrku i nesigurnost. Preporučuje se da se beba izmeri nedelju dana posle izlaska iz porodilišta. Nekada je u ovoj nedelji napredovanje minimalno ili ga nema, ali često neke majke kažu da je tek posle nedelju osetila kako mleko baš nadolazi, da tek tada beba i ona počinju da funkcionišu kao tim, pa merenje slobodno možete odložiti i za sedam dana. 

Budite bezbrižni i zadovoljni u najlepšim, ali i najturbulentijim danima pred porođaj i po dolasku bebe u Vaš dom i to uz servis Babica&Bebica

Bilo bi dobro da dete dođe do porođajne težine između 10. i 14. dana, ali ne i obavezno. Poruka za sve mame koje doje je da se ne obeshrabre i ne odustanu u tim prvim danima. Ako sumnjate da nešto nije kako treba i da beba dobro ne napreduje, svakako potražite savet pedijatra i uživajte u prvim danima kod kuće s bebom.

By Bebologija