Faze roditeljstva

Kako prepoznati da bebu boli uho?

Dr Slavica Rašajski, pedijatar iz ordinacije Bebologija Novi Sad danas govori za Bebologija portal o tome kako da prepoznate bol u uhu kod beba.

Kako prepoznati da bebu boli uho?

Bol u uhu kod dece nije retkost, ali kako prepoznati da beba ima upalu uha, pitanje je koje često roditelji postavljaju.

Za početak doktorka, zašto se javlja bol u uhu?

Otalgija je bol u predelu uha. Može biti primarna i sekundarna. Primarna nastaje zbog direktnih patoloških promena u spoljašnjem, srednjem ili unutrašnjem uhu, a sekundarna zbog procesa u okolini uha (kod beba najčešće u usnoj duplji).

Kod beba je najčešća primarna otalgija, koja nastaje zbog akutne upale srednjeg uha. Istraživanja govore da je oko 80% dece imalo upalu uha do treće godine života.

Koji su najčešći znaci upale uha kod beba?

Prepoznaćete da beba ima bol u uhu kada je razdražljiva, plačljiva, okreće i spušta glavicu na stranu obolelog uha, rukicom dira obolelo uho, prekida podoje ili uzimanje mleka na flašicu plačem, manje unosi hranu, plače pri ležanju na strani obolelog uha, kao i pri podizanju ili spuštanju u krevetac, češće se budi iz sna, može da povraća ili ima ređu stolicu.

Uz navedene simptome najčešće ima zapušen nosić ili curenje sekreta iz nosa, kašljucanje, a neretko i povišenu telesnu temperaturu: 37.5 i više. Kada se pojave neki od navedenih simptoma ili svi zajedno, neophodan je pregled pedijatra! 

Koja je najbolja prevencija?

Važna je redovna toaleta nosa po savetu ( pedijatra ili patronažne sestre) i vakcinacija protiv najčešćih  bakterijskih uzročnika upale srednjeg uha:streptococcus pneumoniae(Prevenar 13 vacc), Haemophilus influenzae ( u Pentaxim vacc). Obe vakcine su u obaveznom kalendaru vakcinacije i daju se od navršenih 2 meseca starosti.

Važan faktor zaštite je i ishrana majčinim mlekom( dojenje bebe).

Sekundarna otalgija kod beba je najčešće izazvana fazom denticije (otok desni i rast zuba), kao i upalom ždrela.Ostali uzroci sekundarnih otalgija kod beba su vrlo retki.

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma pregled možete zakazati pozivom na 021/31 000 73. Pedijatrijska ordinacija Bebologija Novi Sad nalazi se na adresi Bulevar Evrope 38 u Novom Sadu.

 

by: Bebologija