Faze roditeljstva

Kako izgleda beba kada se rodi?

Saznajte i zašto beba nakon rođenja ima izobličenu glavu i zgužvanu kožu, šta je to rodin ugriz i lanugo.

Kako izgleda beba kada se rodi?

Mnogi roditelji se iznenade kada prvi put ugledaju bebu, naročito ako su novorođenče do tada viđali samo u filmovima. Zbog ružičaste ili plavkaste kože, deformisane glave, tela prekrivenog krvlju i belom sluzi, mogli biste se ozbiljno zabrinuti da li je s detetom sve u redu.

U većini slučajeva razloga za zabrinutost nema, a ako znate šta možete očekivati, lakše ćete uvideti kako je to malo, još zgužvano biće, zapravo predivno

Budući da je vaša beba devet meseci bila sklupčana u stomaku i upravo je prošla kroz uzak porođajni kanal, njena glavica će biti nepravilnog oblika, lice zgužvano, a boja kože crvenkasta.

Prosečna porođajna težina deteta je oko 3.500 grama, a muška deca obično su nešto teža od devojčica. Ako je beba rođena pre navršene 37. nedelje trudnoće porođajna težina može biti manja od prosečne. Prosečna dužina novorođenčeta je oko 50 centimetara, dok je prosečan obim glavice oko 35 centimetara.

Normalno je da glava bude izdužena

Kosti lobanje bebine glave po rođenju su mekane, što je bilo potrebno da bi što lakše prošla kroz porođajni kanal. Prilikom porođaja kosti se prilagođavaju pa je nakon izlaska glava deteta još uvek izdužena. Deca rođena carskim rezom nemaju toliko deformisanu glavu, ali u svakom slučaju oblik glave će se već u prvih nekoliko nedelja promeniti i ona će postati pravilnijeg oblika.

Mala i velika fontanela

Kada se beba rodi, kosti lobanje su odvojene, a srastanje se odvija postupno kako bi se mozak mogao širiti i rasti. Slobodan prostor između kostiju lobanje ispunjen je vezivnim tkivom. Na mestima gde se sastaju kosti koje se još nisu spojile, nalaze se fontanele.

Postoje dve fontanele – prednja ili velika, koja se nalazi na temenu, i mala ili zadnja koja se nalazi na potiljku. Iako ta mesta, na kojima kosti još nisu srasle, izgledaju vrlo ranjivo, nije tako.

Vreme zatvaranja prednje fontanele je  različito. U proseku, to se dešava oko četrnaestog meseca (kod 96 odsto dece pre navršene dve godine, vrlo retko pre petog meseca), nešto ranije kod dečaka nego kod devojčica. Veličina fontanele na rođenju nije povezana sa vremenom zatvaranja.

Mala fontanela se nalazi u predelu potiljka, između temenih kostiju i potiljačne kosti. Obično je veličine oko pola centimetra, i najčešće se zatvori do drugog meseca života.

Možda vas zanima:  Znate li šta bebama remeti san?


Lice je zgužvano, a oči otečene

Lice novorođenčeta nakon rođenja obično je "zgužvano", a moguće je i da bebin nos bude pomaknut u stranu. Često je začepljen s ostacima plodove vode, sluzi ili majčine krvi. Uobičajeno je da su oči otečene i zakrvavljene. Odmah po rođenju dete dobija kapi za sprečavanje infekcije bakterijama iz porođajnog kanala. Novorođenčad vrlo često žmure jer ne mogu kontrolisati mišiće oko očiju, niti fokusirati predmet.

Dlačice, rodini ugrizi i osip

Nakon rođenja bebina koža prekrivena je krvlju i zaštitnim slojem debele, masne sluzi koja se naziva sirasti maz (vernix caseosa). Ta sluz razvija se u poslednjem trimestru trudnoće i štiti bebinu kožu dok se ona još nalazi u materici. Prerano rođene bebe imaju puno verniksa, dok ga kod beba koje su rođene nakon predviđenog termina gotovo i nema. Boja kože je ružičastocrvena, jer je vrlo tanka pa se kroz kožu vide kapilari.

Veliki broj novorođenih beba ima na koži sloj sitnih, nežnih dlačica zvanih lanugo. Najviše ih ima na ramenima, leđima, čelu i licu, a one otpadaju kroz nekoliko nedelja.

Tokom prvih nekoliko dana bebe će vrlo često imati na koži osip, koji je najčešće bezopasan i nestaje sam od sebe. Većina beba ima na potiljku, čelu, kapcima ili nosu nakupine kapilara koje nazivamo rodin ugriz, a uglavnom nestaju do prve godine života.

Koža novorođenčeta može i poplaveti, međutim, najčešće je reč o bezopasnim i prolaznim promenama. Ipak, izrazito plava boja, bledilo ili izrazito žuta boja kože mogu biti i znak neke ugroženosti poput žutice.

Čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika je jedna vrsta zdravstvenog osiguranja i jedan od prvih velikih stvarno važnih poklona vašem mališanu!

Presecanje pupčane vrpce

Nekoliko minuta nakon rođenja pupčana vrpca se preseca, ukoliko ste se odlučili za čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika lekar ili babica će ih sada prikupiti, a ostatak pupčanika će se nakon nekoliko sati osušiti. Nedelju ili dve nakon rođenja pupčanik će otpasti, a u tom periodu pupak treba svakodnevno negovati i čistiti.

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.24sata.hr