Faze roditeljstva

Najpopularnija imena od tri slova za dečake

Sve češće je praksa roditelja da deci daju zanimljiva i neobična imena koja imaju snažna značenja, a uz to se uglavnom trude da budu kratka

Najpopularnija imena od tri slova za dečake

Tako su imena od tri ili četiri slova, koja je nekada bilo nemoguće čuti sem u formi nadimka, postala veoma popularna, a mi vam donosimo ona najlepša - Vid, Lav, Teo, Vuk i Jug, kao i značenje svakog od ovih imena.

Lav i Vuk su relativno česta imena za dečake na našim prostorima, dok recimo Jug i Vid nisu, premda su u prošlosti ipak bila zastupljena. Ime Teo retko srećemo, ali ipak nije netipično, a njegovo značenje je zaista veoma moćno.

Vid: Postoji nekoliko tumačenja ovog imena. Prvo je da je latinskog porekla i da je izvedneo od reči "vita" što znači "živeti". Tu je i teorija da potiče od starogermanskog "vidu" što znači "drvo", "šuma" ili pak reči "vitus" što se prevodi kao "voljan". I tu je svakako ono najlepše i nama najbliže značenje - "vid" na srpskom znači "moć gledanja".

Lav: Premda je u Rusiji ovo ime često, ono nije rusko. Zapravo je reč o slovenizovanom imenu grčkog (leon) i latinskog (leo) porekla. Očekivano, prevodimo ga kao "lav", a simbol je gordosti, hrabrosti i snage.

kratka imena za decakefoto: © 2018 Junie Grace

Teo: Reč je o varijanti imena Teodor, a potiče iz grčkog "Theodoros" (Θεόδωρος) izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju "dar božiji".

Vuk: Ovo ime poreklo vodi od staroslovenske reči "volk" koja je označavala divlju životinju, "derikožu", "ubicu"... Zanimljiva je legenda o ovom imenu, a potiče od verovanja, koje se prenosilo s kolena na kolena, da veštice i druga zla mitska bića ubijaju mušku novorođenčad. Kako bi majke zaštitile svoje sinove, davale su ime ime VUK kako bi zastrašile zle sile, ali i zaštitile ih od umiranja ili bolesti. Ovo ime takođe je simbol spretnosti, brzine, borbenosti, ali i hrabrosti.

Jug: Poreklo ovog imena je nepoznato, a veruje se da je reč o strani sveta koja je uzeta za lično ime. Ono je zanimljivo i jer ga je nosio čuveni srpski vojvoda Vratko Nemanjić, u spskoj epskoj poeziji poznat kao Jug Bogdan.

S.P.