Faze roditeljstva

Pismo novorođene bebe: Dragi mama i tata ne brinite

Uloga roditelja je veoma zahtevna i lako se možete naći u situaciji da vam se ponekad čini da nećete uspeti da odgovorite na sve izazove, bićete nesigurni u sebe i pitati se gde grešite.

Pismo novorođene bebe: Dragi mama i tata ne brinite

Međutim, imajte jedno na umu sve će veoma brzo proći i doći će dan kada će vam upravo ti, najteži trenuci nedostajati. Pročitajte pismo novorođene bebe koje je dirnulo roditelje širom sveta…

Postoji dugačak spisak prideva koji se koriste kako bi se opisalo kako izgleda postati roditelj, posebno po prvi put

To je neverovatno i prelepo iskustvo koje menja svačiji život iz korena, ali takođe može biti i iscrpljujuće, a ponekad čak i vrlo teško, jer, na žalost, ne postoji magična knjiga sa uputstvima koja su svima potrebna, pogotovo u prvim nedeljama bebinog života.

Koliko god se pripremali na ovaj važan događaj u svom životu, ne postoji način da svojoj bebi čitate misli, a ona nije u mogućnosti da vam kaže šta joj je potrebno ili šta je muči.

Mnogi roditelji zato mogu kriviti sebe i postati depresivni, jer smatraju da ne uspevaju da ispune sve što se od njih kao roditelja očekuje.

Iz tog razloga, britanska Nacionalna zdravstvena služba posvetila je svim roditeljima  pismo koje je mnoge dirnulo, pa čak i rasplakalo a neki su ga nazvali i "10 bebinih zapovesti":

"Dragi mama i tata,

Molim vas čuvajte ovo pismo dalje od mene, na nekom mestu gde ćete moći ponovo da ga pročitate kada stvari ne idu baš sjajno i kada budete loše volje.

1. Molim vas, ne očekujte previše od mene kao novorođene bebe, ali ni od sebe kao novopečenih roditelja.

Dajte nam vremena, bar šest nedelja. Meni da porastem, razvijem se, sazrim, budem stabilnija i predvidljiva, a sebi da se odmorite, opustite i dozvolite svom telu da se vrati u normalu.

2. Molim vas, nahranite me kada sam gladna. U maminom stomaku nisam znala za glad, i to što ste vi zapisali sebi kada je tačno vreme za podoj meni ništa ne znači.

3. Molim vas, držite me, mazite, ljubite i čuvajte. Dok sam još bila u stomaku, bila sam stalno blizu mame i nikada pre nisam bila sama.

4. Molim vas, oprostitie mi ako plačem često. Nisam tiranin koji je poslat sa zadatkom da vam zagorča život, već je plač jedini način da vam kažem da nisam srećna. Istrpite me to kratko vreme jer ću, kako budem rasla, sve manje plakati.

5. Molim vas, odvojite vreme da otkrijete ko sam, koliko se razlikujem od vas i koliko toga mogu da vam pružim. Posmatrajte me pažljivo, a ja ću vam pokazati šta me to umiruje i šta mi prija.

6. Uvek imajte na umu da sam prilično otporna i da mogu da izdržim mnoge greške koje ćete slučajno napraviti. Dok god ih činite s ljubavlju, ne možete me povrediti.

7. Molim vas, nemojte biti razočarani ako ja nisam savršena beba kakvu ste očekivali, a nemojte biti razočarani ni sobom ako vi niste savršeni roditelji.

8. Molim vas, vodite računa o sebi - hranite se zdravo, odmarajte, vežbajte - kako biste, dok smo zajedno, imali strpljenja i energije da vodite računa o meni. Lek za zahtevnu bebu je odmorna mama.

9. Molim vas pazite na svoj brak. Čuvajte porodicu da bih imala i mamu i tatu kada mi zatrebaju.

10. Mislite dugoročno. Sada vam se sigurno čini da će ovo privikavanje i moje odrastanje trajati večno, ali neće. Da, preokrenula sam vam život, ali uskoro ću odrasti i sve će se vratiti u normalan kolosek

Uživajte uz mene – jer nikada više neću biti ovako mala!"

Izvor: yumama.com