Faze roditeljstva

Naučnici otkrivaju boju glasa u prvom minutu života bebe

Kakav će beba imati glas može da se otkrije već pri prvom plaču po dolasku na svet

Naučnici otkrivaju boju glasa u prvom minutu života bebe

Još je Hipokrat govorio o važnosti pluća, dušnika, usana i jezika u proizvodnji glasa. Stari Egipćani i Indijci takođe su bili upućeni u razvoj govora i jezika. Ali je tek savremena medicina otišla toliko daleko da genetičari mogu da otkriju boju glasa koju će čovek imati u odraslom dobu na osnovu bebinog plača.

Naime, istraživanje objavljeno u časopisu „Biology Letters“ objašnjava da na osnovu bebinog plača, pored toga da je gladna ili je nešto boli, možemo da odredimo i kako će da zvuči u budućnosti.

Rezultati istraživanja kažu da visina tona plača četvoromesečne bebe predviđa visinu tona glasa petogodišnjaka i punoletnog čoveka.

U toku istraživanja snimane su bebe od dva do pet meseci kako plaču. Pet godina kasnije stručnjaci su preslušali snimke i razgovarali sa tom decom. Otkrili su da je moguće znati kako će beba zvučati kasnije u životu, da se čak visina tona glasa odrasle osobe može pratiti retrospektivno sve do do vremena provedenog u materici.

To bi, ukazuju naučnici, objasnilo i zašto bebe po rođenju imaju različit vrisak, to jest zašto prvi plač svake bebe zvuči drugačije.

"Još u toku razvoja u materici mnogo je stvari koje mogu imati uticaja kasnije u životu. Ne samo na dete, nego i na odraslu osobu", rekao je za Nikolas Metevon, jedan od autora studije.

Bebologija