Faze roditeljstva

Razvoj bebe u trećem i četvrtom mesecu života

Vaša beba je napunila tri meseca i tokom narednih nekoliko nedelja će spavati duže noću, smejaće se često- faza koju mnogi iskusni roditelji opisuju kao magičnu fazu. U nastavku saznajte više o razvoju bebe tokom trećeg i četvrtog meseca...

Razvoj bebe u trećem i četvrtom mesecu života

Tokom trećeg i četvrtog meseca života, bebi ste potrebni vi. Da uzvratite na njen osmeh osmehom, da je nosite, mazite i pričate sa njom. Veoma je važno da odreagujete kada se beba oglasi, jer na taj način podstičete razvoj bebinog mozga. Ono što takođe pozitivno utiče na bebin razvoj jeste aktivna igra kada je u položaju na leđima ili stomaku sa igračkama mekanih tekstura i kontrasnih boja. Igračku stavite bebi u ruku i pomozite joj da je drži, a nakon toga je stavite pored nje da pokuša da je dohvati. Kada je beba u budnom stanju imenujte predmete koji se nalaze u prostoriji, oponašajte zvukove koje ispušta, glasove koje izgovara i pokažite ushićenost zbog tog uspeha. Bebe razumeju mnogo više nego što mislimo.

Kada je reč o spavanju, bebama je tokom trećeg i četvrtog meseca potrebno 14-16 sati sna u periodu od 24 sata, a obično se bude svaka dva do četiri sata da bi jeli. Iako je svaka beba drugačija, u ovom periodu možete očekivati da beba spava duže nego u prva dva meseca. Rutina je veoma važna za bebin san i potrebno je da pratite budne prozore kako bi bebu pravovremeno pripremili za spavanje. Takođe, topla kupka, masaža i dojenje će uglavnom biti dovoljni da beba utone u san. Rutina je posebno važna kada je reč o noćnom spavanju.

Ishrana bebe u ovom periodu se zasniva i dalje na majčinom mleku ili adaptiranoj formuli koja se uvodi uz prethodnu konsultaciju sa izabranim pedijatrom. Ukoliko je beba dojena, preporučuje se dojenje na zahtev. Ipak, nije svaki bebin plač, plač gladi. Takođe, to što beba stavlja ručice u usta ne znači uvek da je gladna. Pratite rane znake gladi (meškoljenje, nervoza...) kako biste izbegli bebinu pojačanu osetljivost. Ukoliko imate nedomice koje se tiču dojenja, patronažne sestre servisa Babica i Bebica vam mogu pomoći da ih rešite i da što bezbrižnije provodite vreme sa bebom.

Vaša beba će najverovatnije moći da podigne glavu za 90 stepeni - zahvaljujući vremenu koje je provodila na stomaku. Takođe će biti u stanju da se prevrne i okrene u pravcu zvuka.

Veštine koje beba stiče u periodu trećeg i četvrtog meseca su:

  • Jasno pokazuje emocije
  • Osmehuje se kada ugleda poznat lik
  • Prati pogledom kretanje 
  • Počinje da brblja, da imitira neke pokrete i mimiku
  • Izgovara vokale a, e , i, o, u
  • Uspostavlja koordinaciju oko- ruka
  • U položaju na stomaku se oslanja na podlaktice i odupire se laktovima

Između trećeg i četvrtog meseca beba prima drugu dozu kombinovane petovalentne vakcine, kao i 2. dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije. Prilikom odlaska kod pedijatra na redovne kontrole, dobićete sve potrebne informacije o rastu, razvoju i o tome koliko je beba napredovala. 

Iako je beba izgubila status novorođenčeta oko drugog meseca, ona ovog meseca zaista prestaje da se ponaša kao novorođenče. Ima još mnogo toga da nauči, ali jedna stvar koju sada definitivno shvatate i vi i beba je da u bebinom životu postoji mnogo više aktivnosti od hranjenja i spavanja.

by: Bebologija