Faze roditeljstva

Stručnjaci otkrili idealan razmak između uzrasta dece

Čim rodite svoje prvo dete, svi oko vas počeće da vas 'bombarduju' sa pitanjem kada planirate drugo. Stručnjaci su analizirali kako manji, srednji i veći razmak između uzrasta dece utiče na mamu, decu, kao i celu porodicu.

Stručnjaci otkrili idealan razmak između uzrasta dece

Ako ste upravo rodili svoju prvu bebu, pripremite se... Ne samo za neprospavane noći i iscrpljenost, nego i 'bombardovanje' pitanjima svih oko vas - od vaše mame, prijatelja i poznanika - kada planirate drugo dete. Da, dobrodošli u svet roditelja, ova pitanja nikad ne prestaju! Ali bez straha, ako se ne možete setiti ničeg goreg od ponovne trudnoće nakon što ste tek rodili prvo dete, stručnjaci se slažu s vama i savetuju malo veću pauzu pre nego što se ponovno upustite u novu trudnoću.
Prema novom istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo trećina žena ima decu između koje je premala razlika u godinama. Medicinski stručnjaci preporučuju majkama da čekaju najmanje 18 meseci pre nego što ponovno zatrudne, što znači da je idealni razmak između braće i sestara oko dve i po godine.

Manji razmak: Dve godine i manje

Imati vrlo mali razmak između vaše dece znači da prolazite kroz trudnoću u isto vreme dok imate malo dete što, prema istraživanju, povećava rizik od komplikacija pri porođaju, ali i rizik od prevremnog porođaja. Uzrok tome je svakako zamor usled pažnje i brige o malom detetu dok ste trudni, a takođe i vaš nivo kalcijuma i gvožđa zbog toga mogu biti dosta niži nego u prvoj trudnoći. Jedna od prednosti je ta što će se vaša deca verovatno igrati zajedno dok su još uvek mala, mada mališani mogu pokazati ljubomoru i ljutnju zbog novog deteta.Ukoliko radite, imaćete period trudničkog odsustva dok je vaše prvo dijete još uvijek malo, pa možete uživati i provesti više vremena sa detetom. Možda će vam trebati dodatna oprema za bebu i nećete biti u mogućnosti da upotrebite neke od stvari prvog deteta, s obzirom da je i prvo dete još uvek malo i da mu je većina opreme poput dečijeg krevetića ili dečijeg sedišta za auto i dalje potrebna. Još jedna od prednosti je da je lakše planirati praznike, odmore i druge aktivnosti, budući da će deca u većini njih moći zajedno da učestvuju i uživaju.
 

Srednji razmak: Dve do četiri godine

Vaše telo će imati vremena da se vrati u normalu nakon trudnoće, porođaja i rođenja deteta, a vi ćete i dalje biti u toku s informacijama koje se tiču beba. Moći ćete ponovno da iskoristite opremu za bebu koja vašem prvom detetu više nije potrebna.Ovo je takođe i najčešći vremenski razmak između dece, tako da u vašoj okolini oba deteta mogu imati prijatelje svojih godina. Vaša deca, međutim, mogu već biti školarci pre nego što počnu da se igraju i provode vreme zajedno.

 

Veći razmak: Više od četiri godine

Možda ćete morati da osvežite svoje znanje o bebama, ali možete se usredsrediti na novorođenče dok je vaše starije dete u vrtiću ili školi. To takođe znači da proširujete vreme kada ćete biti zauzeti i umorni s malom decom.

Jako veliki razmaci - veći od pet godina - povezani su s komplikacijama u trudnoći i porođajnim problemima. Isto tako, različiti interesi i razvoj mogu značiti da će vaša deca biti bliska tek kad malo više odrastu. Vaše mlađe dete može se diviti svojoj starijoj sestri ili starijem bratu, a vaše starije dete može uživati u svojoj ulozi 'zaštitnika'. Starija deca takođe mogu imati više strpljenja i razumevanja, a ljubomora će verovatno manje biti problem.

Izvor: www.klokanica.24sata.hr