Faze roditeljstva

Sa mamama o... Milica Pajčin

Milica Pajčin je mama dve devojčice i radijska voditeljka. Sa njom danas razgovaramo o roditeljstvu i deci...

Sa mamama o... Milica Pajčin

Neposredna, nasmejana i duhovita, Milica je odgovorila na nekoliko pitanja koja se tiču majčinstva i svakodnevnog balansiranja između uloge majke i zaposlene žene.

Kada ste prvi put ostali u drugom stanju da li ste osećali određenu dozu straha od toga šta sve uloga mame donosi?

Naravno. U kojim god godinama žena ostane u drugom stanju, taj strah je prisutan, ali, ako je u nekoj normalnoj dozi, mislim da je on i jedan od pokretača da zaista damo sve od sebe. Jači od straha mi je bio onaj osećaj “to je to, sada je trenutak”. Znala sam da radim po unutrašnjem glasu, a kada njega slušam, stvari se nekako prirodno nameste. 

Svakodnevno balansiranje između karijere i dece zna da bude zahtevno. Na koji način provodite vreme koje imate samo za sebe?

U poslednje vreme mi najviše prija da sam sama u stanu, da stavim slušalice i slušam omiljenu muziku. Baš mi opušta glavu. Da budem iskrena, nema tu neke tople vode kod mene. Dobra knjiga, serija, mini spa koji priredim sebi i to je to. Kao što većina radi. Kada sama napunim baterije, onda mi je druga omiljena stvar odlazak na dobru klopu sa prijateljima. Uh, i šoping. Da l’ nešto za mene ili za kuću, svejedno, samo da je neko osveženje. 

Koji je najbolji savet koji ste dobili vezan za roditeljstvo?

Da ne slušam nikoga, već da osluškujem svoju decu i sebe. Ono što je meni upalilo, možda neće drugoj majci i obrnuto. Mislim da je važno da naučimo kada da se zaustavimo kada su novopečeni roditelji u pitanju. Naravno, jeste tu dobra namera, ali nekad baš one popločavaju onaj put, znate koji. 

Da li u ponašanju Vaših ćerki vidite sebe i koje su to Vaše osobine koje biste želeli da imaju, a koje ne?

Vidim svakodnevno i hvatam se za glavu. Šalim se! Želela bih da imaju moju veru, moju sposobnost da i u najcrnjoj situaciji pronađem belu boju. Moju moć regeneracije i moju upornost. Sa druge strane, tvrdoglavost, impulsivne reakcije, perfekcionizam, to su osobine koje vidim da imaju, pa se trudim da razgovaramo o njima. Tu uvek gledam da se setim sebe - sebe deteta. Šta mi je bilo potrebno, kakav pristup i onda to i primenjujem. 

Iako veoma mlada, Vi ste neko ko je ostvaren i na polju karijere i roditeljstva i pokazatelj ste da je moguće razvijati i jednu i drugu stranu. Kako motivišete sebe?

Motivišem sebe uveče kada uspavam decu, sredim stan, malo prošetam po njemu dok je tiho i onda legnem u krevet. U tom momentu često osetim veliki umor, ali to je onaj lep umor, kada znamo da radimo nešto što je u skladu sa našim bićem. Napravim retrospektivu. Gde sam bila pre pet godina, gde sad. Postavim sebi pitanje: Šta bi da nema svega toga što te fizički izmori? Odgovor jasan i sutradan poželim još svega toga. 

Šta za Vas znači kvalitetno provedeno vreme sa decom?

Znači da nas boli stomak od smeha. Znači da su mi se poverile, da su mi rekle kako se osećaju, šta ih plaši, da imaju slobodu preda mnom. Znači da smo se mazile dugo i smisleno i da smo rekle jedna drugoj da se volimo. I da njih dve to jedna drugoj kažu. A to, da li smo u tom momentu u pozorištu, na igralištu ili prosto na kauču kod kuće, dok gledamo crtani, nekako mi potpuno svejedno. 

Biti mama je najposebniji osećaj. Milica je primer da iako je žena ostvarena u ulozi majke, ona može biti i žena sa karijerom i žena koja ima, možda ne tako često, ali ipak ima, vremena samo za sebe i za svoje potrebe. 

Autor: Brankica Bjelić