Faze roditeljstva

U koje doba dana se bebe najčešće rađaju?

Naučnici sa univerziteta u Londonu sproveli su istraživanje kojim su obuhvatili pet miliona porođaja. I šta mislite kada bebe odluče najčešće da dođu na svet?

U koje doba dana se bebe najčešće rađaju?

Kada je reč o porođaju, sigurni smo da imate bezbroj pitanja. Kada će početi kontrakcije? Kada krenuti u porodilište? Kako će proteći porođaj? U koje vreme će se beba roditi? Na poslednje pitanje, odgovor možete saznati na osnovu rezultata istraživanja naučnika iz Londona.

Da bi dobili rezultate, naučnici su analizirali više od pet miliona porođaja (sa jednim detetom) koji su se dogodili u Engleskoj u periodu između 2005. i 2014. godine.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, samo 28,5 odsto trudnica se porodi između 9 i 17 časova, tj. tokom radnog vremena radnim danima.

Prema podacima koji su prikupljeni tokom ovog istraživanja mame u Engleskoj najčešće se porađaju u četiri časa ujutro. Sedam od deset  porođaja se obavi van redovnog radnog vremena, a to je neverovatnih 71,5 odsto. Više od 50% prirodnih porođaja dogodi se između jedan i sedam časova ujutro, a kao što smo rekli najčešće oko četiri časa ujutro.

Od 1950-tih promenili su se trendovi porođaja. U porastu su stope intervencija odnosno carskog reza i indukovanih porođaja. Na primer, indukovani porođaji završavaju se češće noću i to oko ponoći, dok se planirani carski rez zakazuje u jutarnjim časovima između 9 i 11 časova pa se tada rodi najviše “carskih” beba.

"Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazuju da se prirodni porođaji najčešće događaju noću ili u ranim jutarnjim časovima. To bi moglo da bude deo naše evolucijske baštine. Naši preci živeli su u grupama koje su bile aktivne i na raznim stranama tokom dana a okupljale su se i odmarale noću pa je porođaj noću verovatno pružao zaštitu majci i novorođenčetu", smatra dr Piter Martin, autor ovog istraživanja.

Jedna stvar je ostala kao zagonetka za dr Pitera Martina i njegov tim. Naime, bez obzira na način porođaja, čini se da većina beba na želi da se rodi na Božić i dan posle.

Nije nas iznenadilo otkriće da se planirani carski rezovi obično ne zakazuju praznicima, ali nije nam jasno šta se dešava sa prirodnim porođajima. Porođaja je bilo, svake godine tokom istraživanja, manje za Božić i dan posle, nego svih ostalih dana tokom godine, ali ovu pojavu treba dodatno istražiti”- ističe dr Martin.

U koliko sati ste se vi porodili?

Pripremila: Vesna S. Izvor: thebump.com