Faze roditeljstva

Da li treba ovog leta ići na more: savet dr Predraga Kona

Trenutno svi maštamo o letu i ukidanju vanrednog stanja koje je proglašeno povodom pandemije koronavirusa, a jedna od najčešćih dilema je da li ćemo smeti da putujemo van zemlje. I dok su jedni skeptični, drugi već uveliko planiraju letovanje.

Da li treba ovog leta ići na more: savet dr Predraga Kona

Na pitanje da li je pametno da ovog leta idemo na more, epidemiolog dr Predrag Kon kaže:

"Ne očekujem da će preko leta biti obolevenja i neke posebne situacije, ali znate kako, ne znam koja presija nekog mora da natera da po svaku cenu mora da ide".

On je istakao je bolje biti "svoj na svome" u ovakvoj situaciji.

"To je moje lično mišljenje i nije zasnovano ni na kakvoj epidemilogiji. Kada imate situaciju gde postoji jedna pretnja takve vrste, a nađete se u stranoj zemlji , pa bolje vam je da budete kod kuće, ako se to već dešava u celom svetu", kazao je dr Kon na konferenciji za medije.

Grčki lekari  procenjuju da bi popuštanje restrikcija zbog pandemije novog koronavirusa u njihovoj zemlji moglo da počne u maju, a u julu će se verovatno moći i na plažu, preneo je sajt "Vesti in.gr", uz ocenu da su njihove procene "opimistične", dok ima onih koji upozoravaju da ni tada život neće biti kao pre pandemije.

April je presudan za korona virus u Grčkoj, rekao je za atinsku TV-MEGA profesor kliničke virusologije na Univerzitetu na Kritu Jorgos Survinos, koji je i član Upravnog odbora Grčke organizacije za javno zdravlje (pandan Institutu "Batut" u Srbiji).

Survinos je objasnio da je april presudan jer je već prošao značajan deo perioda "postepenog razvoja i širenja korona virusa u društvu", a od presudnog je značaja da to i dalje bude postepeno.

On zato smatra da će brojevi i dalje rasti, da još nije dostignut vrhunac širenja, te "kada trend krivulje bude silazni, tada ćemo moći da razgovaramo o izmeni mera ograničenja i možda njihovom postepenom popuštanju".

"Ali ne očekujem da će se to dogoditi u aprilu. Povoljniji scenario je početak maja", rekao je Survinos.

Kako će biti, ne preostaje nam ništa drugo, nego da sačekamo i pridržavamo se preventivno propisanih mera.

Izvor: yumama.com