Faze roditeljstva

Trudnoća i strah od zaraze virusom korona

Skoro sve trudnice imaju emocionalne uspone i padove. Navikavanje na promene u trudnoći nije uvek lako. A sada je tu i strah od zaraze, koji jeste opravdan, ali trudnice se plaše duplo više, kako za sebe tako i za bebu.

Trudnoća i strah od zaraze virusom korona

Kako se možete umanjiti strah od zaraze Covidom-19 i na racionalan način razmišljati i donositi odluke, tokom pandemije, pitali smo Jovanku Lalović, porodičnog psihoterapeuta.

Da li je dovoljno reći trudnici, “ma sve je ok, ništa ti neće biti, ni tebi ni bebi”?

- Trudnoća je posebno stanje koje sa sobom i u normalnim okolnostima nosi određene pozitivne i negativne emocije. Većina trudnica strahuje za ishod trudnoće, tako da i pored toga što se trudnoća smatra blaženim stanjem, često su prisutni strah i anksioznost.
U ovim okolnostim pandemije, svakako da se strah povećava i zabrinutost za ishod trudnoće raste, tako da trudnicu sigurno neće umiriti samo stav „ma biće sve u redu“. Poželjno je razgovarati sa trudnicama, da saznaju više o svojim stahovima, razgovarati o načinima da se ti strahovi prevaziđu i ukoliko ima realnih poteškoća, razgovarati o načinima njihovog rešavanja.

                             
                           Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut

Postoji li način da umirimo trudnicu koja se požali da se strašno plaši da ne dobije koronavirus?

Najbolji način da se umiri trudnica od straha od dobijanja Covida-19 je poštovanje propisanih mera za suzbijanje virusa. Veoma je važno da se poštuju pre svega, propisane mere prevencije. Povećanjem lične odgovornosti, smanjuje se količina strahova i preduzima se niz neophodnih mera koje će sigurno smanjiti šansu za dobijenje virusa. Znači umesto da se plaši, svaka trudnica treba da poštuje mere izolacije, pojača higijenu ruku i prostora, smanji kontakte na minimum i hrani se zdravo.

Koliko trudnoća utiče na povećanje strahova?

Trudnoća svakako pojačava strahove jer pored brige za lično zdravlje trudnice imaju odgovornost i za plod koji nose.

Kada je potrebno potražiti pomoć stručnjaka?

Kada će neko potražiti pomoć psihoterapeuta je individualna procena. Ne mora problem biti toliko veliki pa da se obratite stručnjaku. Jer psihoterapija nam pomaže da popravimo kvalitet života i da se lakše suočavamo sa životnim situacijama.

Povećanjem lične odgovornosti, smanjuje se količina strahova i preduzima se niz neophodnih mera koje će sigurno smanjiti šansu za dobijenje virusa

Važno je napomenuti da kada strahovi postanu toliko veliki da nam onemogućavaju svakodnevno funkcionisanje, onda je naše zdravlje ugroženo i tada sigurno treba potražiti pomoć psihijatra. Zato je neophodno reagovati ranije, i potražiti pomoć psihoterapeuta, jer nam psihiterapija može pomoći, da problem rešimo u početku.

Koji je vaš savet vezan za strah od koronavirusa? 

Da bismo lakše pobedili strah od dobijajnja virusa, neophodno je da se organizujemo tako da u toku celog dana budemo aktivni u sklopu mogućnosti koje imamo u izolaciji. Važno je zadržati rutinu koju smo imali pre uvođenja vanrednog stanja. Način na koji to možemo da postignemo jeste pravljenje plana dnevnih aktivnosti. U plan treba staviti aktivnosti koje inače radimo samo ih prilagoditi situaciji. Na taj način ćete smanjiti lični doživljaj da je situacija vanredna. Te aktivnosti mogu biti; posao, kućni poslovi, rekreacija, zabava, kultura, hobi…

Takođe, je veoma važno posvetiti se ličnom radu i razvoju, s obzirom na vreme kojim raspolažemo, trebalo bi to da iskoristimo za razne vrste obrazovanja, edukaciju, čitanje knjiga, pohađanje online kurseva - poruka je Jovanke Lalović, porodičnog psihoterapeuta.

Autor: Vesna Stanimirović
By Bebologija