Faze roditeljstva

Koliko igračaka je potrebno za srećno dete i dobru igru?

Nedavno istraživanje je otkrilo da su deca srećnija kada imaju manje igračaka. Saznajte zašto!

Koliko igračaka je potrebno za srećno dete i dobru igru?

S obzirom na nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Infant Behavior and Development, više ne treba da osećate krivicu ako povremeno bacite ili poklonite neke dečje igračke. Istraživači su otkrili da su deca srećnija kada imaju manje igračaka. Tako je, napokon  potvrđeno kako mališanima ne treba bezbroj igračaka da bi bili srećni. Više nije uvek i bolje, bez obzira na to što nam se to često nameće.

Naime, istraživači su proučavali decu između 18 i 30 meseci života i jednoj grupi su dali četiri igračke, a drugoj 16. Deca s manjim brojem igračaka više su učestvovala u igri i duže vremena provodila igrajući se. Takođe su se na više načina igrala s igračkama nego deca koja su imala veći izbor igračaka. 

Prema rezultatima istraživanja, “dublje proučavanje manjeg broja igračaka vodilo je povećanoj kreativnosti u igri”, što je uveliko podstaklo koordinaciju fine motorike i razvoj kognitivnih veština. S druge strane, velik broj igračaka bio je uzrok ometanja i stalnih prekida igre.  

Iako će mnogi roditelji pomisliti da imaju preveliki broj igračaka po celom stanu, ne moraju da brinu.  Prema jednom istraživanju – prosečno domaćinstvo sadrži oko 139 igračaka, a brojka se zna popeti i do 250. Ali, pre nego što “pojurite” i rešite se velikog broja igračaka, imajte na umu da nije baš tako loše što vaše dete ima više od četiri igračke u izboru.

Ono što je važno je ne okružiti decu s puno igračaka odjednom. Povremeno menjanje igračaka najbolji je način za upoznavanje dece s novim načinima igre bez straha od zasićenja, a time ćete i najbolje iskoristiti sve poklone koje je dete dobilo od porodice i prijatelja. U svakom slučaju, zaključak je da detetu nije potreban veliki broj igračaka da bi bilo srećno i razvilo svoj pun potencijal.

Uspomene dragocenije od poklona

Pre nego što sledeći put otrčite do prodavnice i kupite novu igračku, razmislite o stvaranju rituala vezivanja i tradicije koje će deca pamtiti i negovati. Napravite mesečno ili nedeljno druženje, zajedno gledajte neki crtani film, pravite kolače ili ručak vikendom, idite u šetnju parkom, vozite bicikl… Jer će deca to sigurno duže pamtiti od bezbroj igračaka kojim ih okružujemo.

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.hrpsychologytoday.com