Faze roditeljstva

Muzička vrteška u bebinom krevecu - da ili ne?

Muzička vrteška postavljena iznad kreveca će u prvim mesecima biti predmet bebinog interesovanja. Dobro je da igračke koje vise budu u osnovnim bojama, crvenoj, žutoj, zelenoj, plavoj kako bi beba mogla da ih uoči.

Muzička vrteška u bebinom krevecu - da ili ne?

Odgovor je DA a evo i zašto.

Sluh je na rođenju razvijeniji od vida, bebe mogu da čuju dok su još u majčinom stomaku i da zapamte muziku koju su tada slušale. Blagi tonovi koji imaju sporo rastući i padajući ritam deluju umirujuće. Muzička vrteška će smiriti bebu i uvesti je u san.

Da bi beba zapamtila određene zvuke i aktivnosti one treba da se redovno ponavljaju. Muzička vrteška je upravo pogodna za to jer se u jednoj igrački nalaze stimulansi i za vid i za sluh.

Saznajte više:  Razvoj bebinog vida po mesecima


Iako su u prvim mesecima reakcije bebe uglavnom refleksne uz vizuelnu i auditivnu percepciju sa razvojem mozga motoričke aktivnosti se polako diferenciraju. Beba počinje da diže glavu, prati svetlo i locira zvuk. Dobro odabrana muzička vrteška je razvojna igračka koja svojim podsticajima zadovoljava potrebu za gledanjem i slušanjem što pozitivno utiče na razvoj bebe. Kako nije bezbedno da beba dohvati vrtešku i povuče je ka sebi, mora da bude van dohvata ruku. Takođe je važno da je postavljena u pravcu stomaka, kako bi beba mogla da je posmatra bez zabacivanja glave unazad.

Saznajte više:  Koliko je igračaka potrebno za srećno dete i dobru igru?


Ukoliko iz bilo kog razloga nemate ili ne želite da koristite gotovu igračku možete sami da je napravite. Na neki kanap, traku ili kišobran zakačite igračke i lagano vrtite u krug. Možete da pustite  muziku ili da pevušite pri tom i vaša beba će uživati. Baloni i šarene vrpce postavljene iznad kreveca takođe će uveseljavati bebu dok se njišu pod uticajem strujanja vazduha.

Vrteška se postavlja na dužu stranicu kreveca kada beba napuni mesec dana i koristi se sve dok dete ne počne da se uspravlja  kada može da je dohvati i povredi se jer je ova igračka namenjana isključivo za posmatranje. Igračke koje su bile zakačene mogu naravno da se koriste za igranje kada se skinu sa konstrukcije.

Pripremila: Vesna S. Izvor: mojpedijatar.co.rs