Faze roditeljstva

Neverovatni rekordi: Novorođenče od 10 kilograma?!

Rođenje deteta je neverovatan doživljaj za roditelje. Međutim, dolazak bebice od 3,5 kilograma – u poređenju s nekim zaista velikim bebama (10 kg!) – čini se kao lagana šetnja.

Neverovatni rekordi: Novorođenče od 10 kilograma?!

Donosimo neke zaista zapanjujuće rekorde vezane za rođenje dece. Da neki nisu uredno dokumentovani, bilo bi veoma teško poverovati u njih…

Najveća beba na svetu

Najteže novorođenče na svetu, koje je preživelo porođaj, težilo je – tvrdi Ginisova knjiga rekorda – 10,2 kilograma! Rođeno je 1955. godine u italijanskom gradiću Aversa.

Najmanja beba na svetu

Godine 2016. je u nemačkom gradiću Wittenu rođena malena Emilia (nakon 26. nedelja trudnoće) – imala je 229 grama i telesnu dužinu od 22 centimetra. Godine 2004. je u Čikagu došla na svet slična beba: 244 g i 25 cm – malena Rumaisa Rahman.

Najstarija majka

Španjolka Maria del Carmen Bousada de Lara dugo je vremena držala rekord kao najstarija majka na svetu. Godine 2016. rodila je u 66-oj godina – blizance Christiana i Paua (vantelesnom oplodnjom). Međutim, Indijka Rajo Devi je rodila ćerku kada je imala 70 godina i 2008. godine preuzela titulu najstarije porodilje od španjolke.

Ukupno najviše dece

To je veoma velika porodica: Ruskinja Vasilijeva je – prema Ginisovoj knjizi rekorda – između 1725. i 1765. godine se porodila 27 puta i rodila ukupno 69-oro dece. Od toga 16 parova blizanaca, sedam puta je rodila „trojke“ i četiri puta „četvorke“.

Najviše dece tokom jednog porođaja

Godine 2009. je Nadya Suleman, Amerikanka iz Kalifornije (uz pomoć vantelesne oplodni) rodila u 30. nedelji trudnoće zdrave „osmorke“. Danas je majka 14-oro dece. Zabileženo je rađanje devetoro i desetoro dece, ali nisu svi preživeli.

Najveća razlika u godinama između braće i sestara

Ovaj brat i sestra mogu si biti baka i unuk: Elisabeth Ann Buttle rodila je 19. juna 1956. ćerku Belindu, a čak 41 godinu i 185 dana kasnije (20. novembra 1997.) donela je na svet sina Josepha. Porodilja je tada imala 60 godina.

Najbrži porođaj

Prema nekim medicinskim izveštajima najbrže se porodila 33-godišnja Palak Vyvas iz engleskog Islewortha. Oko dva minuta nakon pucanja vodenjaka svetlo dana ugledala je malena Vedika.

Najduži porođaj

Poznato je da između rođenja blizanaca prođe nekoliko minuta. Međutim, Irkinja Maria Jones-Elliot rodila je blizance u razmaku od 87 dana. Amy je došla na svet u 24. nedelji trudnoće, a Katie je ostala još tri meseca u maminom stomaku. Obe su zdrave i nalaze se u Ginisovoj knjizi rekorda.

Najkraći razmak između dva porođaja

Novozelanđanka Jayne Bleackley rodila je kćer Annie Jessicu Joyce  208 dana nakon što je rodila sina Josepha Robera. Devojčica je prevremeno rođena.

Izvor: miss7.24sata.hr