Faze roditeljstva

Pred porođaj: Postoji li komforniji način za klistir?

Neizostavan deo u pripremi za porođaj po dolasku u porodilište je svakako i klistiranje.

Pred porođaj: Postoji li komforniji način za klistir?

Klistiraje je, ne tako prijatno iskustvo ali ipak neophodno, potebno da bi se ispraznila creva u potpunosti i sprečilo njihovo iznenadno pražnjenje na porođajnom stolu prilikom napinjanja. Ovakvo neočekivano pražnjenje može biti kako opasno po bebu, zbog mogućnosti širenja infekcije, tako je i podjednako neprijatno za samu ženu.

U nekim zemljama se ovaj postupak ne obavlja pogotovo ukoliko je žena imala spontano pražnjenje ili ukoliko je vodenjak već pukao kod kuće, pa prosto nema vremena za čekanje i trudnica mora ući što pre u porođajnu salu. Ovaj postupak se izvodi izazivanjem nadražaja uz pomoć tople vode i sapunice preko gumenog creva uz pomoć aplikatora. Ovo i ne zvuči baš tao ugodno, zar ne?

 Za razliku od ovog načina sprovođenja klistira, u svetu se koristi već gotov rastvor upakovan u bočicu, koju sada i vi možete spakovati u svoju torbu za porođaj. 

Naime u pitanju je fiziološki rastvor (FisioEnema) upakovan u savitljivu plastičnu bocu sa nepovratnim ventilom. Nepovratni ventil onemogućava da se sadržaj pod dejstvom vakuma vrati nazad u bocu, što omogućava higijensko korišćenje. Aplikacija je vrlo komforna budući da je sam aplikator savitljiv, lubrikovan i tako pripremljen za upotrebu. Ne sadrži lateks, tako da nema bojazni od alergijskih reakcija. Nakon primene potrebno je da se zadrži u preporučenom položaju bar 5 min i nakon toga se može otići u toalet kako bi se izvršilo pražnjenje.

Ovaj proizvod se može samoaplikovati ili ga može aplikovati drugo lice, npr. babica u porodilištu.

Ovakav klistir se inače koristi i za teške opstipacije (zatvor), fekalne impakcije i pripreme za izvođenje rektoskopije, kada je neophodno isprazniti rektum.

By Bebologija & Goodwill Pharma