Faze roditeljstva

Zašto nema više porodilja u lokalnim porodilištima?

Dok se broj rođenih beba u mestima iz unutrašnjosti iz godine u godinu evidentno smanjuje i neka porodilišta se čak i zatvaraju, dotle ona u prestonici beleže blagi porast ili godinama ostaju na istom nivou. Zašto je tako?

Zašto nema više porodilja u lokalnim porodilištima?

Kada se navede i činjenica da je nažalost u celoj zemlji pad nataliteta, postavlja se pitanje da li trudnice koriste dovoljno zdravstvene resurse koje imaju u svojoj blizini?

Kada se i kojim trudnicama savetuje stručni pregled, porođaj ili da (i jedno i drugo) obave na tercijarnom nivou i koliko kapaciteta ima u porodilištima u drugim sredinama - pitali smo dr Seku Mirčić, specijalistu na odeljenju ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci.

Kako izgledaju brojevi kada je reč o rođenim bebama u ovom porodilištu u poslednjih nekoliko godina?

- Broj porođaja u našem porodilištu nažalost, iz godine u godinu opada. Tako je 1991. god bilo 1.194 porođaja, 2000. godine 783, 2010. godine 568 a 2019. godine 435 porođaja. Prema proceni UNICEF- a 2041. godine u Srbiji će ziveti 5,5 miliona ljudi, a da bi se broj stanovništva povećao potrebno je da svaka druga žena rodi troje dece. Naravno, odluka o tome kada će i da li će neko postati roditelj, jedno je od elementarnih ljudskih prava i veoma je lična.

Pored bele kuge koja pogađa veći deo Balkana, pa i Srbiju, jedan od osnovnih uzroka smanjenog broja porođaja u našem porodilištu je preseljenje stanovnika u veće gradove i inostranstvo ili težnja nekih pacijentkinja da se porode u većem gradu.

Koje sve preglede u zavisnosti od perioda trudnoće obavljate u okviru vaše službe?

- Moram da iskoristim ovu priliku da kažem da su uslovi na našem odeljenju odlični. Odeljenje ginekologije je sasvim novo i raspolaže, pored soba za konzervativnu ginekologiju, i sa dve sobe za trudnice sa patološkim trudnoćama što uključuje krvarenje u trudnoći, hipertenziju, hiperglikemiju, trombofiliju, preteći prevremeni porođaj, preteći spontani pobačaj, probleme vezane za urinarni trakt i druge probleme u trudnoći.

Naše odeljenje raspolaže svim potrebnim aparatima i sredstvima za praćenje ovih trudnoća. Za rešavanje problema u trudnoći imamo mogućnost konsultovanja lekara drugih specijalnosti (endokrinologa, neurologa, hirurga, urologa, infektologa, urologa, psihijatara, oftalmologa...) – ističe dr Mirčić.

Dr Seka MirčićPacijentkinje nam često kažu da su veoma zadovoljne uslovima u porodilištu a posebno ističu divan odnos lekara i sestara prema porodiljama

U kojim slučajevima je opravdano da se trudnica uputi u drugu ustanovu?

- Postoje poremećaji u trudnoći koji zahtevaju upućivanje u tercijarnu ustanovu. U ustanovu višeg ranga se, između ostalog, šalju trudnice sa pretećim prevremenim porođajem kada očekujemo da bi porođajna težina novorođenčeta mogla da bude manja od 2.000 grama. Ukoliko se postavi sumnja na anomaliju ploda, tada takođe trudnicu šaljemo u tercijarnu ustanovu na ekspertni ultrazvuk. Imamo mogućnost, kada je to potrebno, da pacijentkinju pošaljemo sanitetskim vozilom u pratnji medicinskog osoblja.

Kako izgleda porodilište i kapacitet kreveta za trudnice i porodilje?

- Kao što sam navela, uslovi su odlični jer je naše porodiliste je renovirano krajem 2019. Imamo deset soba sa po dva ili tri kreveta. Na svake dve sobe imamo po jedno lepo opremljeno kupatilo i WC. U okviru ovih soba imamo i deo intenzvine nege, dve sobe za izolaciju i jedan apartman. Takođe ovde su i dve porađajne sale. Ne treba zaboraviti ni odeljenje neonatologije koje se nalazi tik uz porodilište i veoma je dobro organizovano.

Kako se bliži termin porođaja, da li je učestaliji broj pregleda i da li je jednostavnije za lekara i trudnicu da na iste dolazi u svoje najbliže porodilište?

- Kapacitet našeg porodilišta je takav da pored naših trudnica možemo da prihvatimo i one iz okolnih mesta kao što su Svilajnac, Lapovo, Rača i Smederevo. Njima je udaljenost do pripadajućeg i našeg porodilišta veoma slična.

Koliko lekara i sestara (babica) radi u vašem porodilištu i da li ima prostora za veći broj kontrolisanih trudnoća?

- U porodilištu radi pet lekara specijalita ginekologije i akušerstva, a raspored i broj akušerskih sestara omogućava da se svakoj trudnici i porodilji posveti dovoljna pažnja, što naše pacijenkinje uvek ističu kao dobru preporuku - kaže dr Mirčić.

Tekst:  Dr Stefan Krstić
By Bebologija