Faze roditeljstva

Sa mamama o... Dragana Vojnović

Ukoliko ste trudnica ili mama sigurno ste čule za MAMA brend. Danas razgovaramo sa idejnim tvorcem i vlasnicom ovog brenda, ali na prvom mestu sa Balšinom mamom, Draganom Vojnović.

Sa mamama o... Dragana Vojnović

Biti mama ne znači odreći se svojih snova. Dragana je primer da je moguće pokrenuti sopstveni biznis, raditi posao koji voliš i biti posvećana i kako njen sin kaže, kul mama.

Dragana, vlasnica ste brenda koji je namenjen trudnicama i mamama. Kako ste došli na ideju da pokrenete proizvodnju odeće namenjen upravo njima?

Ideja o MAMA brendu je nastala tokom moje trudnoće, kada na našem tržištu nisam mogla da pronađem udobne, ali i moderne odevne komade za trudničke dane. Kupila sam 2 basic pamučne majice na muškom odeljenju koje sam nosila tokom cele trudnoće, a onda i dugo nakon porođaja. Tada sam shvatila da moram da napravim modernu oversized garderobu od prirodnih materijala koje će žene moći da nose tokom trudničkih dana, ali i tokom postpartuma.


Vi ste i mama dečaka Balše. Da li uspevate i na koji način da budete posvećena mama, ali i da radite svakodnevno na razvoju Vašeg brenda?

Majčinstvo mi je na prvom mestu. Nisam žena koja juri karijeru i moj sin i vreme provedeno sa njim mi je bitnije od svega. Iz tog razloga je MAMA BREND krenuo kao hobi koji se pretvorio u posao, jer sam slušala sebe i bila posvećena poslu onoliko koliko mi je u tom trenutku mala beba dozvoljavala – a složićemo se da to nije previše. Kako je Balša rastao, imala sam više slobodnog vremena da se posvetim poslu, tako da sada slobodno mogu da kažem da odlično žongliram između majčinstva i posla.


“Nisam obična mama, ja sam cool mama” jedan je od natpisa koji krasi majice iz kolekcije koja je namenjena mamama. Da li ste i Vi cool mama?

Moj sin kaže da jesam.

Koji su to najveći izazovi koje je donelo roditeljstvo, a u kojim trenucima najviše uživate?

Mislim da me najveći izazovi tek čekaju, ali svakako  najveći izazov svakog roditelja koji odgaja svoje dete u ovim vremenima jeste da odgoji dete sa pravim vrednostima i da ga sačuva od svega lošeg što se dešava oko nas.
Ja zaista uživam u majčinstvu i trudim se da vreme sa sinom provodim kvalitetno i da mu stvorim najlepše uspomene za ceo život.

Često čujemo da kada je mama dobro, sve je dobro? Da li se slažete sa tom rečenicom i šta radite kako biste se osećali dobro?

Apsolutno! Nakon što sam prošla kroz postporođajnu depresiju, shvatila sam da moram sebe da stavim na prvo mesto, ma koliko god to nekima čudno zvučalo. Ja sam neko ko mora da ima svojih sat vremena dnevno kako bih bila zadovoljna i srećna Iiza sebe i za druge. Redovan odlazak na psihoterapiju, trening, shopping, kafa sa drugaricama, boravak u prirodi i putovanja su stvari koje mi najviše prijaju.

Za kraj, da li imate savet za sve one mame koje žele da uplove u preduzetničke vode i na taj način ostvare svoje poslovne ciljeve?

Možda zvuči kao kliše, ali moraju da veruju u sebe do kraja i da nikada ne odustaju od svojih ciljeva. Preduzetnički put nije lak, ima dosta uspona i padova, ali ne postoji ništa lepše nego kada radite ono što volite.

Autor: Brankica Bjelić