Faze roditeljstva

Sa mamama o... Ivana Rašić - Sajsi MC

Od kada se ona pojavila muzička scena više nije ista. Za Bebologiju je govorila o počecima trudnoće, brigama koje svaka buduća mama ima i tome kako će od sada izgledati njen život kao najpopularnije reperke i mame.

Sa mamama o... Ivana Rašić - Sajsi MC

Poštovana i draga Ivana Vaša karijera traje dugi niz godina, a muzička scena je znatno drugačija sa Vašim dolaskom. Sada dolazi jedno novo poglavlje u Vašem životu u kom ćete biti mama, kakav je bio prvi osećaj nakon saznanja da ste u drugom stanju?

Moja karijera zapravo traje 20 godina i malo jače, što stvarno jeste dug period. Ovo novo poglavlje u mom životu nisam planirala, niti sam mu se nadala. To se samo desilo, a osećaj je bio isprva šok, smušenost i strah. Bila sam u razmišljanjima: kako se sad ovo radi, jer sam dugo stvarala svoj život u pravcu samouvrenosti, karijere, bila sam fokusirana na to. Tu sam uvek znala šta radim, a sada odjednom sam zatečena. Ta faza zatečenosti je sada malo prošla.

Znamo Vas kao elokventnu i oštroumnu. Savremeni svet žene susreće sa mnogim izazovima. Kako će sada izgledati Vaš život, da li je muzika na pauzi dok ne stigne beba ili uspešno balansirate između Ivane Rašić i Sajsi MC?

Meni je upravo to pitanje glavni fokus od početka. Ja sve vreme prikupljam informacije od drugih žena kako su se one snalazile i da li je moguće kada dodje beba da se balansira. Moram da priznam, ovo pitanje je baš dobro i nekako ubada u srž.
Uvek sam se divila ženama koje imaju i karijere i imaju decu, jer sam ja pre ovoga bila mišljenja da ne mogu sve da postignem. Istina je da jesam jedina reperka na domaćoj sceni  u drugom stanju, ali pitala sam kolege pevačice kako sve postižu.

Šta ste dobili kao odgovor od svojih koleginica sa javne scene i mama?

Ono što sam dobila kao odgovor je da kad imaš volju, snađeš se. Ja se nadam da ću moći da postignem da se to ne oseti. Celo leto sam radila, pripremala sam nov materijal, koji treba da izađe neposredno pred moj porođaj. Baš zato sam ga napravila da sprečim da se pauza ne oseti. Nadam se da ću moći da balansiram i nastavim karijeru tamo gde sam stala. Mislim da sam tek na pola puta i da još mnogo toga imam da dam muzici.

Da li ste buduća zabrinuta mama ili dolazak bebe više shvatate kao uzbudljivu etapu u kojoj Vas ne plaše novonastale situacije?

Jedan dan sam zabrinuta, drugi dan mislim da će sve biti lagano i jednostavno. To se smenjuje.

Foto: Sever Zolak


Šta je prvo što će Vaše dete naučiti od Vas kada bude dovoljno veliko da shvata svet oko sebe?

Ne znam tačno, to mora situacija koja se desi da naloži šta ću naučiti moje dete. Za sada sam jedva savladala nedelje trudnoće i šta se kad dešava i radim sve u hodu. Znam da postoje mnoge dobre knjige i klasici koji se i danas koriste za uspešno roditeljstvo. Mislim da će zaista sam život namestiti šta ću je prvo naučiti.
 

Poznato je da muzika pozitivno utiče na bebe, čak i u prvim danima nakon rođenja. Šta će slušati beba Sajsi MC?

I to sam se isto pitala ja. Čitala sam preporuke kako treba komunicirati sa bebom nakon rođenja. Onda sam pročitala da će bebu smirivati ono što ste vi slušali u trudnoći. Mislim da ću joj puštati političke emisije. Testiraću to nakon što beba dođe, pa ću Vam javiti, rekla je Sajsi MC kroz osmeh.

Foto: Sever Zolak


Da li imate neku poruku koju bismo mogli da prenesemo budućim mamama? Da li se može biti žena od karijere i posvećena mama?

Moram da Vam javim odgovor na to. Definitivno žena ne sme da izgubi svoju ličnost i svoj identitet, iako je uloga majke jednako bitna. S druge strane gledano, ukoliko ženi samo i jedino prija uloga majke, onda tako treba da bude i ona treba da prigrli tu ulogu. Važno je kome šta prija. Znajući sebe, meni nije namenjeno da imam samo jednu ulogu, već više njih, ja sam i supruga i sestra i majka i reperka, autorka, tekstopisac. Strašno je samo izgubiti sebe zbog društva koje nešto nameće. Izgubiti sebe zato što Vama nešto prija, je sasvim okej izbor.

Autor: Milovanović Jovana