Faze roditeljstva

Umor i trudnoća - sve što treba da znate

Normalno je da se osećate umorno i čak iscrpljeno tokom prvih meseci trudnoće.

Umor i trudnoća - sve što treba da znate

Umor, čak i ekstremni umor, rani je znak trudnoće koji gotovo sve žene imaju u prvom tromesečju. Takođe je sasvim normalan pratilac trećeg trimestra i s njim se suoči oko 60 procenata svih trudnica.

Umor se zvanično smatra stalnim nedostatkom energije. Tokom trudnoće možda ćete se osećati kao da ne možete ustati ujutro ili da jedva čekate da se uvučete u krevet čim pređete kućni prag. I to je sasvim normalno.

Kada se javlja trudnički umor?

Umor može početi već u prvim nedeljama trudnoće. Neke žene primećuju iscrpljenost već nedelju dana nakon začeća.

Iako umor postepeno nestaje tokom drugog, često se vraća u trećem trimestru, mada je kao i svaki drugi simptom različit kod svake trudnice.

Šta može biti uzrok?

Trudnoća je nekako poput trčanja maratona dok nosite ranac koji je svakog dana pomalo teži. Drugim rečima, to je naporan “posao”! Iako niste svesni šta se sve dešava u vašem telu, znajte da ono sada “radi” napornije nego ikad do sada, čak i kada ste u stanju mirovanja.

Uzroci umora tokom rane trudnoće

U prvom trimestru, brojni faktori mogu izazvati trudnički umor, uključujući:

Formiranje posteljice. Tokom prvog trimestra trudnoće, vaše telo stvara placentu (posteljicu), organ koji se formira posebno za ovaj period, a zadatak je da bebu snabdeva hranjivim sastojcima i kiseonikom neophodnim za rast i razvoj. To je ogroman zadatak koji od vašeg tela zahteva više energije.

Hormoni. Umor u trudnoći uglavnom je posledica pojačane proizvodnje hormona progesterona, koji podržava vašu trudnoću i povećava proizvodnju mlečnih žlezda potrebnih za dojenje kasnije. Promene hormona takođe mogu izazvati preokret raspoloženja, a vožnja emocionalnim toboganom u trudnoći može biti zamorna.

Povećano snabdevanje krvlju. Zahtevi stvaranja i “pumpanja” dodatne krvi za snabdevanje vaše bebe hranjljivim sastojcima i kiseonikom mogu takođe izazvati umor. 

Ostale fizičke promene. Vaš metabolizam je ubrzan, ubrzani su vam otkucaji srca, šećer i krvni pritisak su u padu, a koristite više hranljivih sastojaka i vode - što sve može da vas pomalo umori.

Do kraja prvog trimestra, vaše telo će završiti “herkulovski zadatak” formiranja placente (koja preuzima funkcije koje beba ne može sama da obavlja) i malo ćete se navići na hormonske i emocionalne promene koje su se dogodile, što znači da je drugi trimestar obično vreme za dobar nivo energije.

Pripremila: Milovanović Jovana Izvor: Bebologija