Faze roditeljstva

9 saveta nakon carskog reza

Prenosimo vam savete jedne mame koja je svoje iskustvo želela da podeli sa drugim, budućim majkama.

9 saveta nakon carskog reza

U nastavku teksta pročitajte savete jedne mlade mame čiji se porođaj završio carskim rezom.

"Ako imate sreće, poslednje nedelje trudnoće ćete provesti slušajući savete o rođenju deteta.

Postavljala sam sva "problematična pitanja" kako bih se spremila za taj dan. Većina majki s kojima sam razgovarala su na svet donele bebe prirodnim tj. vaginalnim porođajem . Ali niko me nije pripremio na to kako je kada idete na carski rez.

Ovo je sasvim drugačiji način rođenja deteta. To sam naučila pre dve godine kada sam na svet donela sina. Naravno, bila sam opremljena ulošcima i blaznicama za grudi i svom potrebnom opremom, ali sam bila totalno pogubljena kad sam se probudila.  

U pokušaju da budem prijateljica koja će da vam pomogne, evo devet stvari koje bi bilo lepo da znate vi, kad ih već nisam znala ja.

TOKOM OPERACIJE

1) Carski rez je operacija, toga treba biti svestan i sa sobom nosi rizike kao i svaka druga operacija. Samo što kada se probudite posle ove intervencije imate snage da izdržite sve što je potrebno, jer ste doneli na svet doneli jedno divno malo biće, vašu bebu.

U BOLNICI

2) Kateter koji vam pravi društvo tih dana vas prati u stopu do kupatila. A kada morate da piškite, teško je prisetiti se kako se to radi.

3) Neko mora da vam pomogne kada budete ustajale iz kreveta. Ali ne brinite, to je samo kod prvog ustajanja i uz vas će biti medicinske sestre koje će vam svakako pomoći da tu prvu prepreku prevaziđete.

KOD KUĆE

4) Garderobu prilagodite vašem trenutnom stanju. Ništa što ima rajfešlus preko stomaka nije dobrodošlo.

5) Hodanje je izazov. Trudite se da hodate, ali samo onokoliko koliko vam prija.

6) Lekove koristite ukoliko vam budu neophodni i uvek po preporuci lekara.

7) Dojenje  je izazov kako god da ste se porodile. Možda će vam mleko krenuti malo kasnije u odnosu na žene koje su se porodile prirodnim putem. Znači ne zaboravite, carski rez ne predstavlja nikakav problem da vašu bebu dojite.

8) Ne bi trebala da podižete ništa teško što se naravno ne odnosi na bebu. Bebu ćete u početku dojiti u ležećem položaju zato što će vam taj položaj najviše odgovarati.

9) Ne brinite, kako god da je vaše dete rođeno, to je uvek najbolja stvar koja vam se desila.

By Bebologija