Faze roditeljstva

Koliko carskih rezova možete imati i koliku razliku između napraviti?

Zdravstveni rizici se povećavaju sa svakim carskim rezom, mada neke žene mogu imati i nekoliko carskih rezova bez komplikacija.

Koliko carskih rezova možete imati i koliku razliku između napraviti?

Svi znamo da carski rez nije operacija za koju se lekari lako odlučuju. Srećom, u našim porodilištima se ove operacije izvode krajnje profesionalno uz obrazovano medicinsko osoblje, pa su mame i bebe u dobrim rukama. Većina mama koja se porodila carskim rezom se pita hoće li i sledeći porođaj biti takav. Koliko jedna žena može imati carskih rezova bez velikog rizika?

- Svaka žena je drugačija. Neke se oporavljaju na sličan način nakon svakog carskog reza, dok drugim ženama treba više vremena, imaju više teškoća nakon tog operativnog zahvata, objašnjava naša sagovornica dr Jasmina Lapčević Pešić, specijalista ginekologije i akušerstva u KBC Zemun.

Šta je carski rez?

- Carski rez je način operativnog završavanja porođaja. Nekad je jedini mogući način bezbednog porođaja (kod prednjačeće posteljice, disproporcije između majke i bebe, poprečnog položaja ploda) ili nekih drugih indikacija. Udeo carskih rezova u ukupnom broju porođaja poslednjih decenija je u porastu. Danas se skoro svaka treća trudnoća završava carski rezom. Na to je uticaj imalo niz faktora: pomeranje starosne granice rađanja, bračni sterilitet, bolesti majke.... Komplikacije koje se mogu desiti tokom carskog reza su češće nego prilikom vaginalnog porođaja:  gubitak krvi je bar duplo veći,  infekcije su češće,  verovatnoća embolije plodovom vodom je znatno veća, a javljaju se, mada ređe i komplikacije vezane za anesteziju... Deca rođena carski rezom se sporije adaptiraju, "sindrom vlažnih pluća" je zastupljeniji, kasnije kreće laktacija… – objasnila je naša sagovornica.

Možda vas zanima:  4 saveta za brži oporavak posle carskog reza

 

Koliko treba čekati do sledeće trudnoće?

Jednom urađen carski rez ne znači da će se žena obavezno uvek porađati na taj  način i svaki sledeći put, kaže dr Jasmina Lapčević Pešić i dodaje:

- U kući u kojoj radim oko 20-30% trudnica sa prethodnim jednim carskim rezom porodi se vaginalno u narednoj trudnoći. Kako bismo smanjili rizike sledeće trudnoće, optimalan i preporučen razmak između trudnoća kada je predhodna završena carskim rezom je dve i više godina.  

Najveći broj porođaja carskim rezom

- Svaka trudnoća sa više od dva carska reza se smatra visoko rizičnom, jer postoje rizici od rupture materice kao i rizici od urastanja posteljice i krvarenja. U svojoj dosadašnjoj karijeri najviše carskih rezova sam uradila jednoj ženi koja se na ovaj način porodila pet puta – ističe dr Lapčević Pešić.

Možda vas zanima:  Ove stvari nikako ne radite posle carskog reza


Carski rez nije stvar izbora ili želja

- Oporavak posle carskog reza je uglavnom relativno brz. Žene već nakon 4 ili 5 dana nakon porođaja bivaju otpuštene kući. Ono što je važno da se zna je da priprema za sekciju (carski rez) je delikatnija nego za vaginalni porođaj. Trudnica treba da zna da je postavljanje indikacije za ovakav način porođaja isključivo medicinske prirode i odluku donosi akušer koji vodi porođaj.  Carski rez je operacija koja mora da ima opravdane indikacije i kao i svaki operativni zahvat ima moguće komplikacije, te je zato odgovornost indikovanja u rukama akušera, a ne stvar izbora ili želje trudnice – poručuje dr Jasmina.

Tekst: Vesna Stanimirović