Faze roditeljstva

Koju hranu treba izbegavati u trudnoći?

Sirovo meso ili suhomesnati proizvodi, kao i sveže neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu – bolest koja može izazvati slepilo i oštećenja mozga i srca deteta.

Koju hranu treba izbegavati u trudnoći?

Ginekolozi ističu da ono što trudnica jede ili ne jede može imati uticaja na razvitak organa njenog deteta. Od velike je važnosti zdravo se hraniti tokom trudnoće, jer beba svu hranu prima kroz majčin krvotok.

Preporučuje se izbegavati hranu bogatu masnoćama i šećerima, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke, dok sveži meki sir, nepasterizovano i nekuvano mleko, salata od svežeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu, bolest koja može izazvati pobačaj.

Isto tako, sirovo meso ili suhomesnati proizvodi, kao i sveže neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu – bolest koja može izazvati slepilo i oštećenja mozga i srca deteta.

Nedostatak belančevina i kalorija pak u trećem tromesečju trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama.