Faze roditeljstva

Uzimanje vitamina D u trudnoći

Uzimanje vitamina D tokom trudnoće ne utiče na kasniji razvoj kostiju kod deteta, a prekomerni unos može dovesti do aritmije, problema s mišićima i zatvora.

Uzimanje vitamina D u trudnoći

Premda je uvreženo mišljenje kako sve žene tokom trudnoće moraju uzimati vitamine i minerale kao dodatak ishrani, a među njima se često naglašava vitamin D, najnovije istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bristolu u Velikoj Britaniji pokazalo je da uzimanje tog vitamina tokom trudnoće nije povezano sa zdravljem dečjih kostiju kasnije u životu.

Studija je sprovedena kod gotovo 4000 majki i njihove dece, a radi se o najvećem istraživanju uticaja vitamina D u trudnoći na kasniji razvoj kostiju kod deteta.

Pomaže kod apsorpcije kalcijuma i fosfata
Naučnici, koje je predvodila prof. Debbie Lawlor, merili su nivo vitamina D kod tačno 3960 trudnica i to tokom sva tri tromesečja trudnoće. Kada su njihova deca napunila devet godina i 11 meseci, istraživači su im merili mineralni sadržaj kostiju (BMC). Nižu količinu minerala povezujemo s lošijim kvalitetom kostiju i većim rizikom od bolesti poput rahitisa.

Istraživači nisu otkrili nikakvu značajnu povezanost između količine vitamina D kod majke i mineralnog sadržaja kostiju kod deteta. Količina vitamina D je kod majke bila najniža tokom prvog tromesečja trudnoće, a povećavala se kako je trudnoća napredovala. Kao što se i očekivalo, nivo vitamina D bila je viša tokom letnjih meseci, a niža tokom zime. Iako je nivo vitamina D manja kod žena koje puše i majki, koje nisu belkinje, to nije imalo nikakvog uticaja na zdravlje kostiju njihove dece.

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju i zuba jer pomaže kod apsorpcije kalcijuma i fosfata u telu pa se dugo smatralo da nizak nivo tog vitamina tokom trudnoće može dovesti do problema sa kostima kod bebe. Osim što se nalazi u masnoj ribi, jajima i mesu, vitamin D prirodno se proizvodi u telu delovanjem sunčeve svetlosti na kožu.

Prekomerno unošenje je opasno

Rezultati dosadašnjih istraživanja o učincima nivoa vitamina D kod majke na zdravlje kostiju kod deteta nisu bili uverljivi, a ova studija bila je deset puta opširnija od onih do sada sprovedenih.

"Trudnicama se sugeriše da buduće zdravlje kostiju njihovog deteta zavisi od nivoa vitamina D u njihovom organizmu tokom trudnoće i da će dodatnim uzimanjem tog vitamina poboljšati kvalitet kostiju deteta. Naša studija to osporava. Verujemo da ne postoje čvrsti dokazi da trudnice treba da uzimaju vitamin D kako bi sprečile loš mineralni status svog potomstva. No, ne možemo komentarisati druge moguće učinke vitamina D kod trudnica. Dok prekomerno unošenje vitamina D može poremetiti nivo kalcijuma, a rezultat su aritmija i problemi s mišićima, kao i blaže tegobe kao što su suva usta i zatvor, naša studija nije proučavala bilo koje druge potencijalno pozitivne i negativne učinke uzimanja vitamina D osim povezanosti sa zdravljem dečjih kostiju", objasnila je prof. Debbie Lawnor.

Veće količine za rizične grupe žena

Da nije sasvim jasno zbog čega se svim trudnicama i dojiljama preporučuje uzimanje vitamina D, smatra i prof. Pfilip Steer s Imperial College u Londonu.

"Najbolje je da vitamin D uzimaju "rizične" grupe trudnica – žene iz Južne Azije, tamnopute žene iz Afrike, s Kariba, Bliskog istoka, kao i žene koje su vrlo malo izložene suncu (npr. one koje su pretežno u kući ili su pokrivene kada izlaze iz kuće), žene koje ne jedu hranu bogatu vitaminom D (masna riba, jaja, meso, žitarice) i žene koje imaju indeks telesne mase veći od 30 pre trudnoće", kaže prof. Steer.

Važan za sprečavanje alergija na hranu

Iako nivo vitamina D kod trudnica, čini se, nema prevelikog uticaja na kvalitet kostiju njihove dece, taj je vitamin bitan za samu odojčad. Naime, istraživanje sprovedeno na Murdoch Childrens Research Institutu u Australiji pokazalo je da manjak D vitamina kod dece povećava verojatnost alergija na hranu. Studija je sprovedena nad 5276 dece stare 12 meseci, a rezultati su pokazali da vitamin D može biti važan zaštitni faktor za alergije na hranu u prvoj godini života. Međutim, još nije utvrđeno u kojoj je fazi razvoja taj vitamin najvažniji, odnosno je li bitno da ga uzima majka tokom trudnoće ili odojče tokom prve godine života.