Faze roditeljstva

Bebologija: Daje odgovore na sva pitanja

Pre nekoliko dana na mejl Centra za trudnice “Bebologija” stiglo je pisamce iz “belog sveta” - iz Dalasa. Pisala nam je trudnica Jasna i tražila savet kako da se hrani s obzirom da ima graničnu vrednost nivo šećera u krvi, a trudna je.

Bebologija: Daje odgovore na sva pitanja

Ana Todorović, nutricionista joj je odgovorila i poslala nedeljni predlog jelovnika, a onda smo zamolili Jasnu da nam kaže nešto o tome šta joj nedostaje u Dalasu i koliko joj znače naša onlajn predavanja.

Jasna Klinčarski ima 36 godina, rođena je i živela u Beogradu a od pre četiri godine živi u Dalasu (Teksas). Trenutno je u 25. nedelji trudnoće.

Koliko Vam znače Bebologijina onlajn predavanja i kako ste za njih saznali?

- Za sajt Bebologija saznala sam preko Gugla, tražeći odgovore na pitanja o nezi bebe i savetima za trudnoću. U tom trenutku to je bio jedini sajt koji je mogao da odgovori na sva moja pitanja i preko koga sam mogla da slušam onlajn predavanja.
Posebno me je oduševilo to što sajt vode stručnjaci iz oblasti medicine. Od kada sam počela da slusam vebinare i čitam tekstove na sajtu ne samo što sam dobila odgovore na sva moja pitanja, nego mi ulepšavate svaki dan.
Tokom trudniće sam primetila da su sve moje dnevne navike, iako sam u inostrastvu, približnije svakodnevnim navikama i potrebama žena u Srbiji. U ovim period života saveti Bebologijinih stručnjaka su mi od neizmerne pomoći – kaže Jasna.

Kako u Dalasu funkcioniše podrška trudnicama i da li Vam nešto nedostaje?

- Svu podršku dobijam od lekara na redovnim pregledima. U mogućnosti sam da pozovem ili pošaljem mejl lekaru ukoliko mi je potreban savet.
Od nedavno je bolnica, u kojoj vodim trudnoću, počela sa online časovima za trudnice, buduće tate, bake i deke.
U mom slučaju, kompanija preko koje imam zdravstveno osiguranje, ima program za zdravu trudnoću. U sklupu tog programa svakoj osobi je dodeljena medicinska sestra koja kontaktira trudnice putem telofona jednom mesečno u sklopu redovnog savetovanja za taj period trudnoće. Takođe, mogu da pozovem medicinsku sestru, koja mi je dodeljena, kad god mi je potreban savet a servis je dostupan 24/7. Ovakva podrška ne traje samo tokom trudnoće, već i narednih par nedelja po rođenju bebe.  Ova osiguravajuca kompanija šalje i poklone kao što su: knjiga o održavanju trudnoće, nezi bebe, opremu za dojenje i poklon pažnje za bebu po rođenju.
A od kad sam pronašla sajt Bebologija ništa mi ne nedostaje tokom trudnoće – ističe Jasna.

Da li je došlo do promene vođenja trudnoće kod Vas tokom pandemije?

- Definitivno je korona virus uneo dosta novih navika i procedura u svakodnevni život. Osim detaljinijeg vođenja računa o higijeni, dezinfekciji i obaveznom nošenju maski u zatvorenim prostorijama kao i na otvorenom, ukoliko ne može da se održava propisana distanca, budući očevi nisu u mogućnosti da prisustvuju redovnim ultrazvučnim pregledima, što meni nedostaje.  

Poruka svim trudnicama u Srbiji iz Dalasa

- Želim da poručim svim trudnicama da pokušaju da što više uživaju u ovim danima i ljubavi koju im pružaju porodica i prijatelji, slušaju svoje instinkte, prate sajt Bebologija i onlajn predavanja kako bi bile spremne za svaki sledeći korak i novine koje donosi trudnoća. 

Sa Jasnom smo se dogovorili da joj omogućimo video konsultaciju sa Anom Todorović, nutricionistom, pa ćemo Vam preneti njene utiske nakon toga.

Pozivamo vas da i vi prenesete svoje iskustvo tokom trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom… Vaše iskustvo može biti dragoceno drugim ženama, a pored toga što ćete jedna drugoj pomoći, sigurno smo da ćete uživati i u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.
Pošaljite nam svoju priču i fotografiju (ako želite) uz osnovne podatke (ime i prezime, mejl adresu, godine života, grad u kome živite) na e-mejl [email protected]

Tekst: Vesna Stanimirović Foto: Privatna arhiva

By Bebologija