Faze roditeljstva

Koje će boje biti okice tvoje

Trudnoća je najlepši period, kada mama i tata zamišljaju kako će beba da izgleda, koje će boje biti njene okice, na koga će imati nosić a na koga usne. Nešto se može predvideti, a nešto i saznati...

Koje će boje biti okice tvoje

Neke mame bi volele da beba ima plave okice, tate bi htele da budu zelene, a one po rođenju od tamnoplavih postanu smeđe.

Tajna se krije u genetici

Kod prirodne oplodnje mame i tate ne mogu da biraju da li će bebine okice biti plave, braon ili zelenkaste, dok kod biomedicinski potpomognute oplodnje u nekim zemljama mogu odabrati. 
 
Šta god da je zapisano u genima, jedno je sigurno, da će prvi pogled na svet novoročenčeta biti u boji neba. Gotovo sve bebe po dolasku na svet imaju plave oči, a nešto kasnije poprime svoju ličnu boju.

“Legenda kaže da sva novorođenčad  ima plave oči zbog toga što je njihova duša čista a um bistar.”

Stalna boja očiju formira se nešto kasnije

Roditelji koji imaju plave oči, uglavnom imaju decu imaju izrazito plave oči, dok oni sa smeđim očima mogu imati bebu sa istim takvim ili malo tamnijim.

Bebe roditelja koji imaju svetlosmeđe i plave oči mogu imati okice bilo koje boje.

Zelene okice su vrlo retke i imaju ih deca roditelja čije oči mogu biti boje čaja i plave, mada se mogu javiti i u drugim slučajevima, o čemu bi mogla da se napiše posebna priča.

Geni kriju sve ono što mi jesmo i što ćemo biti. Da li će beba biti zdrava, ili će imati problem, hoće li joj više prijati kada poraste da uz doručak pije sok od pomorandže ili kafu.

Kada je genetika u pitanju, važno je znati da postoje i neinvazivni prenatalni testovi, koji sa sigurnošću mogu otkriti pol, ali i poremećaje kod fetusa

Zahvaljujući prenatalnim testovima možete na vreme da opremite sobu za novorođenče i okrečite zidove u roze ili plavo, ili možda da kupite dve kolevke. Ova oblast medicine je otišla toliko daleko, da su testovi neinvazivni a rezultati, pojedinih testova gotovi i za tri dana.

By Bebologija