Faze roditeljstva

Korona virus i trudnoća

Drage trudnice s obzirom na trenutnu situaciju odgovore na aktuelna pitanja o korona virisu potražili smo iz stručnih medicinskih izvora pa vam ih prenosimo.

Korona virus i trudnoća

Za vreme trudnoće majka može biti inficirana brojnim virusima koji mogu i ne moraju da pređu iz majčine cirkulacije putem posteljice u bebu. Virus hepatitisa B, na primer, ne prelazi tu barijeru, ali postoji opasnost od inficiranja bebe tokom porođaja, pogotovo ako je u pitanju carski rez.

Trenutno postoji veoma mali broj podataka o infekciji Korona virusom kod trudnica. Kod malog broja testriranih trudnica rezultat je da virus ne prelazi na bebu tokom trudnoće što je dokazano testiranjem bebe na porođaju. Sve testirane bebe su bile negativne na virus.

Ukoliko je trudnica pozitivna na Korona virus potrebna je povećana opreznost pre svega kod medicinskog osoblja koje dolazi u kontakt sa trudnicom i ukoliko je potrebna hospitalizacija, ta trudnica bi trebalo da bude izolovana. Na samom porođaju neophodno je dodatno obratiti pažnju na mere asepse (potpuno uništavanje svih mikrorganizama, sa hirurških instrumenata, površina i dr.) i antisepse (uništavanje većine patogenih mikroorganizama na koži-tkivu). Trudnice su generalno podložnije infekcijama virusima, međutim do sada nije pokazano da one češće oboljevaju od Korona virusa niti je dokazano da je kod inficiranih trudnica klinička slika bila lošijeg toka od prosečne populacije istih godina.

Ukoliko je trudnica inficirana Korona virusom hospitalizacija je potrebna samo u slučajevima kada postoje pridružene bolesti (gestacijski dijabetes, povišen krvni pritisak i dr.) ili simptomi kao što su veoma visoka telesna temperatura (preko 38 stepeni Celzijusa) ili nedostatak vazduha. U suprotnom dovoljna je kućna nega i izolacija.

Autor: Dr Aleksandar Antović 

By Bebologija