Faze roditeljstva

Najnovije preporuke: Za trudnice i dojilje u doba corona virusa

Vodiči za vođenje trudnoće u doba corona virusa se jako brzo razvijaju. Predstavljamo vam najnoviji vodič Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) od 16. aprila objavljen u najprestižnijem medicinskom časopisu na svetu – Medicinskom Žurnalu Nove Engleske (New England Journal of Medicine)

Najnovije preporuke: Za trudnice i dojilje u doba corona virusa

Trudnice treba da budu redovno pod nadzorom za simptomatologiju infekcije gornjeg respiratornog trakta. Ukoliko se pojavi bilo koji simptom (kašalj, temperatura, curenje iz nosa, bol u grlu, opšta malaksalost) potrebno je trudnicu testirati na Corona virus. U nekim zemljama testovi su dostupni samo bolničkim pacijentima, a ne svim pacijentima koji imaju simptome koji liče na Covid-19. Ima smisla testirati sve pacijente, kako bolničke tako i ambulantne.

Sve trudnice predviđene za indukciju porođaja ili carski rez i osoba koja će prisustvovati porođaju trebalo bi da budu pregledani 24-48 sati pre dolaska u bolnicu i ponovo pregledani pre ulaza u samu bolnicu na porođaj. Ako trudnica ima simptome i bude pozitivna na Corona virus, indukciju ili carski rez bi trebalo zakazati za drugi termin ako je moguće.

Sve hospitalizovane trudnice i njihova pratnja bi trebalo proveravati na simptome slične Covid-19 svakog dana. Ako trudnica ima pozitivne simptome potrebno je napraviti testiranje na Corona virus; ako pratilac ima pozitivne simptome treba ga poslati kući. Ako ima dovoljno testova potrebno je da u tom slučaju pratilac bude testiran.

Za trudnice pozitivne na Covid-19 davanje betamezona treba ograničiti na 7 dana i to samo za one sa rizikom za prevremeni porođaj i samo ga davati između 23. i 34. nedelje trudnoće. Trudnice sa rizikom za prevremeni porođaj između 34. i 37. nedelje trudnoće ne treba da dobijaju betametazon.

Ukoliko je potrebna dilatacija grlića, potrebno je omogućiti ga kroz ambulantnu primenu.

Moguće je prisustvo jedne prateće osobe uz adekvatnu zaštitu maskom, rukavicama i plaštom. (U našim prodilišitima, za sada, nije dozvoljeno prisustvo prateće osobe).

Epiduralna ili spinalna anestezija je odgovarajući način porođajnog obezboljavanja. Ne bi trebalo koristiti azotni oksid jer on može da izazove aerosolizaciju respiratornog sekreta.

Upravljanje porođajem i vreme porođaja ne bi trebalo menjati za vreme pandemije. Ipak, trudnice sa srednje teškim i teškim oblikom Covid-19 koje se ne oporavljaju mogu imati određeno popravljanje simptoma ako se porode pre termina.

Zdravstvene radnice koje su trudne trebaju da prestanu sa ličnim kontkatom sa pacijentima posle 36. nedelje trudnoće.

Dodatne smernice:

Većinu kontrola trudnoće potrebno je uraditi daljinski putem telemedicine ako pacijent ima aparat za merenje pritiska kući i zna da ga koristi ispravno. Posete lekaru mogu da se rezervišu samo za testove krvi, ultrazvučne preglede, davanje anti-Rh imunoglobulina i skrininga na Streptokok B. Jedan od mogućih režima poseta je u 12., 20., 28. i 36. nedelji trudnoće. Pregled posle porođaja takođe može biti urađen daljinski putem telemedicine.

CDC i Američko Udruženje Pedijatara preporučuju da kod Covid-19 pozitivne majke, treba doneti zajedničku odluku da li majku i bebu smeštati zajedno ili razdvojiti majku i bebu odmah posle porođaja kako bi se smanjio rizik od prenosa virusa sa majke na novorođenče. Nema dokaza da mleko dojilje sadrži virus. Jedna od opcija kod zaraženih majki ako doje može biti omogućavanje izmuzavanja mleka. Zdrava odrasla osoba može davati mleko bebi putem flašice dok majka ne ozdravi.

Autor: dr Aleksandar Antović, izvor: jwatich.org