Faze roditeljstva

NAUČNO DOKAZANO: Trudnoća može biti „zarazna“ među prijateljicama

Ako vam se čini da objave o trudnoći dolaze jedne za drugom iz bliske grupe prijateljica, istraživanja su pokazala kako postoji i razlog za to: Trudnoća može biti „zarazna“!

NAUČNO DOKAZANO: Trudnoća može biti „zarazna“ među prijateljicama

Većina će se sigurno setiti nekog primera ili anegdote povezane s temom „zarazne“ trudnoće. Postoji mnogo prijateljica koje su zajedno bile trudne, pa čak i onih koje su rodile sa nekoliko dana razmaka, a sada znamo da postoji i naučni dokaz za to.

"Trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom", zaključili su autori istraživanja objavljenom u naučnom časopisu American Sociological Association.

Za longitudinalno istraživanje (ponovljeno ispitivanje istih osoba), istraživači su analizirali podatke 1.720 žena u SAD.

Tokom mnogih intervjua, žene su beležile prijateljske veze, što je istraživačima dalo uvid u njihova prijateljstva. Posebno su se fokusirali na najbolje prijateljice iz srednje škole sa kojima se druže sve ove godine i otkrili kako postoji snažan element „zaraze“ kad je u pitanju planirana trudnoća.

Postoje tri teorije

"Otkrili smo da ovaj efekat počinje kada vam prijateljica saopšti da je trudna, povećava se nakon njenog porođaja a vrhunac dostiže kada njena beba napuni dve godine“, napisali su autori istraživanja.

Nazivajući to „uticajem na plodnost“ - istraživači veruju kako postoje tri teorije zašto je trudnoća „zarazna“ među prijateljicama: socijalno učenje, socijalni uticaj i deljenje troškova.

Naime, žene više naginju majčinstvu ako vide da se njihova bliska prijateljica uspešno nosi s tim. S druge strane, žene ne žele da osećaju kao da „zaostaju“ ako njihove prijateljice kolektivno postaju majke. I treće, postoji nekoliko finansijskih povlastica kada prijateljice zajedno mogu koordinirati aktivnosti, razmenjivati stvari i podeliti troškove oko dece.

I kod nas je tako

Da trudnoća može biti "zarazna" tokom jula meseca su nam pokazale i sestre iz Čačka i Beograda. Naime, dve rođene sestre Nevena i Bojana su se porodile istog dana u čačanskom porodilištu i rodile dva dečaka, a u beogradskom porodilištu su u istom danu sestre Tijana i Milica donele na svet dve devojčice. 

Mama Zorica je podelila svoje iskustvo: „Moja kuma i ja smo imale dva dana razlike u terminu. Na kraju smo završile u istom porodilištu, jedna pored druge i rodile smo sa razmakom od dva sata, dva dečaka.“ 

Pripremila: Vesna S. Izvor: asanet.orgmiss7mama.hr