Faze roditeljstva

Priprema za dojenje – praktični saveti iz prve ruke

Nije tajna da što više svaka mama zna o dojenju pre početka istog, sam proces će teći lakše i lepše. Donosimo Vam nekoliko saveta za period nakon dolaska bebe i početka dojenja.

Priprema za dojenje – praktični saveti iz prve ruke

PRIPREMA ZA DOJENJE

Zanimljiv je podatak da većina trudnica odluku o dojenju donese pre porođaja. Mnogim mamama je u planu da doje, ali mnoge zapravo dolaze u porodilište nepripremljene. Budućim majkama od izuzetnog su značaja prave informacije, edukacija kao i pozitivan stav koji će smanjiti strah i ojačati njihov duh.

SAVETOVANJE TRUDNICA

Ono što je važno istaći jeste da je trudnoća prirodno stanje, a ne bolest, to je put od 9 meseci, tokom koga se od jedne ćelije razvija beba od preko 3kg. Tokom trudnoće organizam se menja i adaptira na istu. Neke od mogućih, ali sasvim uobičajenih promena su: uvećanje telesne težine, hiperpigmentacija, uvećanje dojki.

BODY IMAGE I ZAŠTO JE VAŽNO PRIČATI O TOME

Sa sve većom ulogom koju društvene mreže imaju u savremenom digitalnom dobu, često se ističe da žensko telo mora uvek biti blizu savršenstva. Neke od trudnica se plaše da će dojenjem narušiti izgled svojih grudi. Baš zato, trudnice treba ohrabriti i umiriti, kao i uveriti da trudnoća može da protekne lepo bez ovih propratnih detalja.

NA NEKOLIKO PITANJA JE VAŽNO ODGOVORITI PRE POČETKA DOJENJA

  1. Kako da pripremim grudi za dojenje?
  2. Kako da održavam ličnu higijenu?
  3. Da li će se moje grudi izmeniti posle dojenja?

SET ODGOVORA NA OVA POČETNA PITANJA JE ISTI:

  1. Fizička piprema grudi za dojenje nije potrebna
  2. Tuširanje bez prevelike upotrebe sapuna, na bradavice ne treba stavljati alkohol
  3. Dojke ne menja dojenje, već sama trudnoća

Nadamo se da smo Vas ovim tekstom makar malo uveli u veliku i opširnu temu kao što je dojenje. Ne zaboravite da se uvek konsultujete sa Vašim izabranim lekarom i da svoju trudnoću provedete što je bezbednije moguće.

Pripremila: Milovanović Jovana  

Izvor: https://bebo.club/bebbo-aplikacija