Faze roditeljstva

PRVA Bebologija i Aksa radionica u Novom Sadu - iskustvo koje ćemo svi pamtiti

Nakon tri uspešno realizovane radionice u Beogradu, Bebologija i Aksa tim je svoje snage preusmerio u organizaciju pomenutog događaja i u divnom Novom Sadu. Pred Vama je izveštaj sa radionice i svi utisci koje nosimo sa novosadskog susreta sa trudnicama.

PRVA Bebologija i Aksa radionica u Novom Sadu - iskustvo koje ćemo svi pamtiti

Jedan od septembarskih sunčanih dana bio je idealan za organizaciju radionice - Kako se pripremiti za dolazak bebe. Naša nova destiinacija je bio Novi Sad i sa nestrpljenjem smo očekivali dolazak budućih mama.

Na našu radost čak 20 trudnica je prisustvovalo ovom događaju, a i broj tata koji bivaju sve hrabriji i dolaze sa svojim lepšim polovinama je sve veći.

Buduće mame i tate su slušale predavanja nekoliko najiskusnijih ljudi kada je u pitanju porođaj, priprema za prve dane sa bebom i sam boravak u porodilištu. Na ove teme su govorili:

  • Snežana Malešev, koordinatorka servisa Babica i Bebica
  • Jadranka Masleša, babica
  • dr Kristian Martin
  • pedijatar Dejan Panić

Snežana Malešev, koordinatorka servisa Babica i bebica, je naše buduće mame uputila u prve dane sa bebom, predočila koje su to najveće greške koje se čine kada je nega bebe u najranijim danima u pitanju i ohrabrila ih da zajedno sa tatama uče sve što je njihovoj bebi potrebno.

- Bebama trebaju roditelji koji će sa njima učiti sve, ne plašite se da ćete negde pogrešiti - bile su reči ohrabrenja koje su čule od Snežane Malešev.

Jadranka Masleša, babica čije iskustvo zaista čini razliku, budućim mamama je prenela dobar deo svojih iskustava vezanih za sam porodjaj i na vrlo pažljiv način dala sve bitne informacije.

Nakon izlaganja Jadranke Masleše, slušali smo dr Kristiana Martina, medicinskog direktora Bio Save Fondacije. Dr Martin je na lako razumljiv i vrlo šarmantan način trudnicama objasnio značaj čuvanja matičnih ćelija. Govorio je o svim prednostima koje parovi i budući roditelji imaju, ukoliko se odluče da sačuvaju matične ćelije svoje bebe i time osiguraju njihovo zdravlje.

Zajedno sa Snežanom Malešev, patronažnom sestrom i koordinatorkom servisa Babica i bebica, buduće tate su imale priliku da same isprobaju presvlačenje i kupanje bebe, što je izazvalo veliko oduševljenje kako budućih mama, tako i samih organizatora.

Pred sam kraj pedijatar Dejan Panić je govorio o prvim satima bebe u porodilištu, čuvenom APGAR skoru, a trudnicama i njihovim partnerima odgovorio na sva pitanja vezana za prve sate bebe nakon rođenja, grčeve i mnoge druge nedoumice.

Pripremila: Milovanović Jovana