Faze roditeljstva

Trudnice i virus korona – šta treba znati i kako se zaštititi

Iako na mnoga pitanja stručnjaci još uvek nemaju sigurne informacije, izdvajamo ono što bi trudnice trebalo da znaju kada je u pitanju ovaj aktuelni virus.

Trudnice i virus korona – šta treba znati i kako se zaštititi

Populacioni fond UN (UNFPA) saopštio je da ne postoje konkretni naučni dokazi o većoj osetljivosti trudnica na virus korona (Kovid-19), navodeći da trudnice treba da preduzimaju preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju.

U saopštenju se naglašava da UNFPA, odnosno UN-ova agencija, pažljivo nadgleda situaciju i sarađuje sa partnerima, vladama i agencijama UN na rešavanju nove epidemije virusa korona, koju je Svetska zdravstvena orgaizacija (SZO) proglasila međunarodnom javno-zdravstvenom opasnošću.

Istaknuto je i da kovid-19 može izazvati posebnu zabrinutosti kod trudnica i zbog toga su objavili sažetak ograničenih dokaza o riziku za ovu grupu, kao i preporučene preventivne mere i terapije.

"Za sada ne postoje naučni dokazi o povećanoj osetljivosti trudnica na kovid-19. Međutim, trudnoća donosi fizičke promene koje bi neke trudnice mogle učiniti osetljivim na virusne respiratorne infekcije", navodi se u saopštenju i dodaje da se trudnicama s respiratornim bolestima mora dati najveći prioritet.

U saopštenju se dodaje da bi trudnice trebalo da preduzimaju iste preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju, kao što su izbegavanje bliskog kontakta sa svima koji kašlju i kijaju, često pranje ruku sapunom i vodom ili namenskim sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, prekrivanje usta i nosa maramicom ili laktom prilikom kašljanja i kijanja, kao i temeljna termička obrada mesa i jaja.

Iz UNFPA napominju da su sve preporučene mere dostupne na veb stranici SZO i da još uvek ne postoji vakcina koja bi sprečila ili tretirala virus, ali da postoje preporuke za lečenje nastalih simptoma.

Ističe se u saopštenju da bi lečenje trudnica sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom kovid-19 trebalo da uključi terapiju koju SZO preporučuje svim odraslim pacijentima. Svakako, dogovor sa ginekologom je obavezan.

Grip i koronavirus

Period kada vladaju prehlade i grip za trudnice je kritičan. Sada, kad se pojavio i koronavirus, mnoge se nalaze u strahu za sebe i svoju bebu. Kao što smo naglasili, stručnjaci nisu sigurni kako se ovaj virus ponaša kod trudnica i da li uopšte ima efekat na samu trudnoću. Ono što definitivno znaju i ističu jesu dobre higijenske navike kao najbolja zaštita.

Do sada nije urađeno dovoljno studija koje bi pokazale na koji način ovaj virus utiče na žene u drugom stanju.

Eksperti predlažu trudnicama da se brinu o sebi na način kako se svakome preporučuje.

Perite ruke, izbegavajte zaražene ljude...

- Prilikom pranja ruku koristite sapun i toplu vodu i trljajte ih minimum 20 sekundi. Takođe, nemojte dolaziti u kontakt sa zaraženim osobama, izbegavajte rukovanje, grljenje, ljubljenje, ne dodirujte lice, oči, nos i ne idite na mesta gde ima puno ljudi. Za sada toliko...

By Bebologija