Faze roditeljstva

Zašto trudnice imaju problem sa hrkanjem?

Da li ste sada partner i vi zamenili uloge, pa on vas budi jer preglasno hrčete. Tokom trudnoće je hrkanje u snu vrlo česta pojava!

Zašto trudnice imaju problem sa hrkanjem?

Napokon ste u krevetu, uspeli ste da pronađete odgovarajući položaj, vreme je za spavanje.

I onda u jednom momentu partner počne da vas gurka i budi sa upozorenjima da prestanete da hrčete.

Da, trudnicama je ovo veoma poznat scenario.

Hrkanje je zaista vrlo česta pojava u trudnoći, a naročito u poslednjem trimestru. Ipak, dobra stvar je što je ovo samo privremeno, a postoje i načini da smanjite ovu nepoželjnu "simfoniju".

Zbog čega trudnice hrču?

Procenjuje se da čak 49% trudnica hrče, a mnoge od njih nikada ranije nisu imale taj problem. Iako se možda osećate bez veze zbog neželjenog hrkanja, znajte da niste jedine.

Postoje dva faktora koja utiču na pojavu hrkanja:

- hormoni

- prekomerno dobijanje težine

Promene u nivou hormona dovode do širenja krvnih sudova što dovodi do oticanja sluzokože. Tada dolazi do zapušenja i ometanja prolaza vazduha kroz nosne puteve. Sasvim razumljivo, tada počinjete da dišete na usta, pa onda hrkanje postane sastavni deo vašeg sna.

"Inače nikada ne hrčem. Jedina reakcija na to u trudnoći mi je bila - Sad on zna kako je kada ne mogu da ga nateram da prestane sa hrkanjem", rekla je jedna mama kroz šalu.

Da li sam možda alergična na nešto?

Postoji mogućnost da reagujete i na neke alergene, bio to polen, grinje ili prašina. Probajte sa upotrebom esencijalnih ulja, jer mogu biti od pomoći.

Da li će hrkanje prestati kada se porodim?

Da, definitivno hoće, ukoliko je ovo počelo tokom trudnoće. Hormoni će se nakon rađanja deteta umiriti, kilogrami će nestati.

Da li mogu da koristim nešto što će sprečiti hrkanje?

* Mnogi stručnjaci predlažu upotrebu nazalnih sprejeva. Ipak, pre upotrebe bilo kog spreja obavezno porazgovarajte sa svojim ginekologom.

* Spavanje na strani ili sa blago podignutom glavom može pomoći da otvorite disajne puteve.

* Obratite pažnju na ishranu. Gojenje tokom trudnoće je neizbežno, ali je važno da se ne gojite preterano, jer višak kilograma može biti uzrok hrkanja.

* Koristite ovlaživač vazduha – on može smanjiti zapušenost nosa, omogućiti lakše disanje i smanjiti verovatnoću od disanja na usta i hrkanja.

„Tokom trudnoće mi je nos bio stalno suv, ovlaživač vazduha mi je spasao život.” – kaže jedna mama.  

Da li hrkanje povećava šansu da se porodim carskim rezom?

Iako ovo pitanje deluje vrlo čudno, tu zapravo postoji delić istine. Nova istraživanja pokazala su da žene koje u trudnoći hrču imaju veće šanse da rode bebu manje porođajne težine ili putem carskog reza. Ako ste hrkali i pre trudnoće, ne zaboravite da to kažete svom lekaru. Isprobajte neke od naših saveta i uživajte u preostalim danima vaše trudnoće.

Da li vi hrčete?

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.com&snorelab.com