Faze roditeljstva

ODGOVORI NA PITANJA: Kako preovladati stres za vreme korone

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na vaša pitanja.

ODGOVORI NA PITANJA: Kako preovladati stres za vreme korone

ODGOVORI NA PITANJA SA ONLAJN PREDAVANJA dr Maje Milosavljević “Kako preovladati stres za vreme korone”

Dr sc. med. dr Maja Milosavljević, specijalista psihijatrije odgovorila je na pitanja koja su trudnice postavile tokom onlajn predavanja pod nazivom “Kako preovladati stres za vreme korone” održanog 15. decembra.

PITANJA I ODGOVORI:

P:  U 37. nedelji trudnoće sam i pijem dva leka iz grupe benzodijazepina u malim količnima po preporuci lekara. Međutim, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ne uspevam da zakažem kontolu kod svog lekara. Moje pitanje je da li ću smeti ove lekove da uzimam i dok budem dojila bebu? (Ivana)
O: Odluku o dojenju ćete najbolje i najsigurnije, za Vas i Vašu bebu, doneti u dogovoru sa nadležnim psihijatrom i neonatologom. Sve zavisi od Vašeg psihičkog stanja, potrebe za propisanom terapijom i sl.

P:  Kako prevazići strah od izlaska iz kuće tokom epidemije? Po prirodi sam osoba koja uživa u šetnjama. Sada sam se zatvorila u stan i imam problem kad god treba da izađem, a želim da izlazim. (Andrea)
O: Divno je što želite da izađete iz kuće, to je potrebno zarad Vašeg mentalnog i telesnog zdravlja. Naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Ukoliko poštujete mere u šetnji ste najbezbedniji a to je idealna prilika da uradite nešto dobro za sebe. Donesite odluku, preduzmite mere zaštite i krenite u šetnju.

P:  Negde sam pročitala informaciju da deca rođena dok je majka bila pod izrazitim stresom imaju slabije intelektualne mogućnosti. Da li je to potvrđeno nekim istraživanjima? (Rada)
O: Za početak vrlo je diskutabilno pitanje “izrazitog stresa” i kako ćete neki stres svrstati u tu kategoriju. Drugo, još važnije postoje  kontradiktorni podaci o tome da li određeni stres kod majke tokom trudnoće može dovesti do nižeg koeficijenta inteligencije kod deteta. Istraživanja u ovoj oblasti postoje u poslednjih nekoliko desetina godina, što možda još uvek nije dovoljno. Ipak, kako se danas čini većina podataka ne ide u prilog Vaše pretpostavke.

P:  Kako i da li velika trauma tokom trudnoće može uticati na plod? (Katarina)
O: Opet bi bilo važno da preciziramo pitanje “velike traume” i kako ćemo znati da je neko u toj situaciji. Možda je važnije pitanje kako se žena, trudnica oseća u skladu sa traumatskim okolnostima u kojima se nalazi i da li se kod nje ispoljavaju osećanja intenzivnog straha ili neraspoloženja, na primer, jer bi ona mogla, naravno ukoliko traju dovoljno dugo i budu dovoljnog intenziteta, imati uticaja na plod. Danas znamo da se deca majki koje su depresivne tokom trudnoće češće rađaju sa malom telesnom težinom ili pre vremena.

P:  Pre nekoliko nedelja sam imala napad anksioznosti u toku noći. i sada, ponekad osećam strah da se to ne ponovi uz osećaj uznemirenosti i nervoze. Da li je moguće da hormoni dodatno podstiču takav osećaj? (Jelena)
O: Svakako da hormoni imaju uticaja na raspoloženje žene i tokom tudnoće i nakon porođaja. Kod Vas se dogodila još jedna značajna situacija, a to je da ste razvili “strah od straha” što se neretko dešava. Naprosto javlja se bojazan da će se neprijatno iskustvo straha ponoviti i da nećete znati šta da učinite. Strah je naše prirodno osećanje, sa njime svi živimo i ne možemo ga negirati. Jedini problem nastaje kada intenzitet tog osećaja premaši naša uobičajena iskustva. Ali, to nije opasno i svakako će proći, samo je jako neprijatno. Ukoliko imate ponavljane epizode ili Vaša zabrinust predugo traje i remeti vaše svakodnevno funkcionisanje možete se obratiti stručnjacima.

P:Kako prevazići strah i stres tokom trudnoće? Od stresa sam, par puta tokom trudnoće dobila povišen krvni pritisak, pa sam htela da pitam za savet kako da se opustim da se to ne bi dešavalo ubuduće? (Sanja)
O: Uvek kada se naše telo nalazi u situaciji stresa to jest povišene napetosti, uznemirenosti, naš krvni pritisak neminovno raste. nemojte ga meriti u tim trenucima. Možete primeniti sve tehnike o kojima je bilo reči u vebinaru da biste se opustili i popravili kvalitet svog života.

P:  Kako najbolje da prevaziđemo "tugu" zbog samovanja tokom epidemije i fizičke odvojenosti od prijatelja i porodice dok vodimo trudnoću ? Nisam u zemlji, niti kraj svojih ljudi, vodim trudnoću u drugoj zemlji, na jeziku koji mi je stran. (Irina)
O: Svakako da je nelagoda zbog opšte neizvesnosti i fizičke udaljenosti kod Vas još više naglašena. Razmislite koliko bi bilo drugačije i da ste u svojoj zemlji. Aktuelno se svi nalazimo u nekoj vrsti izolacije. Zato koristite sve virtuelne oblike komunikacije kada god osetite potrebu za Vašim prijateljima ili članovima porodice koji su ovde. Okupirajte se korisnim aktivnostima, čitajte, pišite, slikajte, kuvajte, bavite se onime čime možda ranije niste imali vremena, razvijajte svoje hobije…Proći će i ovaj period distance.

P:  Plašim se da ću se na porođaju uspaničiti zbog toga što moramo imati masku sve vreme. Ponekad dobijem napad panike od maske i u normalnim uslovima a kako će tek biti tokom porođaja. Kako da prevaziđem taj strah? (Sara)
O: U narednim vebinarima će sa vama biti babica koja radi u porodilištu i koja će vas detaljno provesti kroz procedure porođaja u uslovima pandemije. Svakako će tokom porođaja uz Vas biti stručnjaci koji će Vam pomoći da prevaziđete sve situacije u kojima se eventualno nađete. nemojte unapred pretpostavljati da će po vas biti negativno iskustvo.

P:  Kako prevazići stres u trudnoći u celoj ovoj situaciji a uz sve avanture i izazove koji dolaze sa bebom i starijim detetom od 15 meseci u kući? (Tamara)
O: Pokušajte da primenite sve o čemu smo govorili tokom vebinara. Uključite članove porodice ili prijatelje da Vam pomognu. Odvojite svakodnevno neko vreme za sebe, odmarajte, šetajte, bavite se stvarima koje volite i u kojima uživate.

P:  Kako se izboriti sa činjenicom da suprug odlazi kod svojih roditelja koji se ponašaju rizično i negiraju prisustvo virusa? (Andrea)
O: Najvažnije je da suprug i Vi postignete dogovor oko epidemioloških mera i ponašanja u vezi sa njima. Objasnite suprugu kako se osećate i šta je to što Vas uznemirava. Objasnite mu i zašto vam je važno da poštuje dogovor koji napravite. Druge ljude (njegove roditelje u ovom slučaju) ne možemo menjati, ali možemo promeniti naš stav i ponašanje u vezi sa problematičnim delom odnosa.

P:  Imam problem sa uspavljivanjem. Preko dana sam veoma pospana a uveče se potpuno rasanim iako je umor na maksimumu. Kako da se uspavam na lak način? Nisam pod stresom ali mi uspavljivanje baš predstavlja veliki problem. (Ana)
O: Prosečno spavanje odrasle osobe traje oko 6 do 8h, u zavisnosti od brojnih faktora pa i naših ličnih navika. Razmislite o svom uobičajenom spavanju, razumite za početak koliko Vam sna u toku 24h treba. Druga važna stvar je da nema spavanja preko dana. Ustajanje i odlaženje na spavanje uvek u isto vreme. I setite se da uspavljivanje ide u ciklusima na od prilike 90 minuta, ako ne možete da zaspite ustanite, čitajte, radite nešto po kući pa kad osetite potrebu idite da spavate. ali narednog jutra opet ustanite u planirano vreme i nema spavanja preko dana.

P:  Trudnica sam na imunosupresivnoj terapiji, zbog čega sam dodatno na oprezu. Ponekad imam utisak da me prijatelji ne razumeju i misle da preterujem s tim. Kako da im objasnim ozbiljnost situacije i kako ja da se izborim s preterivanjem, ukoliko zaista preterujem? (Katarina)
O: Ne vidim razlog iz kog je neophodno da bilo kome objasnite vašu potrebu za zaštitom. Sa druge strane ukoliko i sami sumnjate da preterujete konsultujte se sa svojim primarnim doktorom koji Vam propisuje imunosupresivnu terapiju. Zatražite detaljnija uputstva o ponašanju, i nakon toga donesite odluku kako ćete se ponašati. A to, onda niste dužni da nikome objašnjavate.ko razume i ko prihvati, hvala mu.

P:  U 5. mesecu trudnoće sam i još uvek radim veoma aktivno (režim rada od kuće). Da li smatrate da je poželjnija varijanta iz ugla upravljanja stresom biti okupirana poslom ili se više posvetiti nekim opuštajućim slobodnim aktivnostima? (Aleksandra)
O: Najvažnije je da se Vi osećate dobro. Nema razloga da ne radite s obzirom da se posao obavlja od kuće. Naravno, odvojite i vreme za svoje uživanje, opuštanje, fizičku aktivnost, šetnju, kvalitetno vreme provedeno sa partnerom i imate najbolju moguću formulu za mentalno i telesno zdravu trudnoću.

Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija