Faze roditeljstva

Da li policistični jajnici otežavaju začeće?

Glavni simptom sindroma policističnih jajnika su neredovni menstrualni ciklusi: zbog neredovnih ovulacija, teže je i ostati u drugom stanju. Uz današnji napredak različitih metoda potpomognute oplodnje ne trebate biti zabrinuti oko postizanja trudnoće.

Da li policistični jajnici otežavaju začeće?

Dijagnostifikovan mi je sindrom policističnih jajnika i uzimam kontraceptivne tablete Diane 35. Budući da u skorije vreme želim da zatrudim, zanima me hoću li imati problema sa začećem s obzirom na dijagnozu?

Glavni simptom sindroma policističnih jajnika su neredovni menstrualni ciklusi, tj. zbog hormonskog disbalansa ne dolazi do redovnih ovulacija, a samim tim je i teže ostati u drugom stanju. Jedan od načina lečenja je hormonska terapija kojom se regulišu ciklusi. Nakon prekida uzimanja kontracepcije ponekad dođe do spontanih ovulacija i mogućnosti začeća. S obzirom da postoji lakših i težih poremećaja ciklusa kod sindroma policističnih jajnika, svakako vam savetujem detaljnu hormonsku pretragu i ultrazvučni pregled. Ukoliko se otkriju i drugi hormonski poremećaji (štitna žlezda, dijabetes), treba početi sa uzimanjem ciljane terapije.Takođe, trebalo bi u drugoj fazi ciklusa uzimati progesteronsku terapiju za regulaciju menstrualnog ciklusa, uz koju možete i spontano ostati trudni. Ukoliko do trudnoće ne dođe, potrebno je serijski pratiti ovulaciju (ultrazvukom i test trakama za ovulaciju), tempirati odnos, a za stimulaciju ovulacije se mogu davati i lekovi koji uspešno dovode do ovulacije. Uz današnji napredak različitih metoda potpomognute oplodnje, od minimalnih (stimulacije ovulacije) do naprednih (IVF/ICSI) ne trebate biti zabrinuti oko postizanja trudnoće.
 

PIŠE: Petra Podobnik Brlečić

Izvor: https://klokanica.24sata.hr