Faze roditeljstva

Drevne metode Egipćana i Grka za utvrđivanje trudnoće

Drevni test trudnoće radi po istom principu kao i moderni, zapažanjem hemijskih promena koje su prisutne samo kod žene koja je trudna.

Drevne metode Egipćana i Grka za utvrđivanje trudnoće

Prvi zapisi o testovima na trudnoću idu iz perioda starog Egipta. Radilo se o, za nas danas vrlo zanimljivoj metodi, koja je zapravo bila dosta precizna. Žena koja je sumnjala da je trudna mokrila bi u posudu u koju se stavi ječam i pšenica. Ostavila je da to odstoji nekoliko dana i ako je seme proklijalo, to je ukazivalo na trudnoću.

Ovom metodom su čak određivali i pol deteta. Ako je proklijao samo ječam, tada je žena nosila devojčicu, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti dečaka. Ova vrsta testa na trudnoću bila je tačna kako kažu u 70 posto slučajeva.

Drevni test trudnoće radi na istom principu kao i moderni, primećivanjem hemijskih promena koje su prisutne samo u ženi koja je trudna.Moderni naučnici su odlučili da malo bliže prouče ovu metodu, pa su 1963. godine laboratorijskim testiranjem došli do zaključka kako je seme verovatno proklijalo zbog povišene koncentracije estrogena, a on stimulira rast.

Međutim, deo testiranja starih Egipćana koji se odnosi na pol deteta, nisu mogli da objasne, odnosno nisu potvrdili da je to zaista uverljiv dokaz.Stari Grci su koristili luk

I dok su stari Egipćani bili sasvim zadovoljni svojom metodom, stari Grci imali su svoju. Tadašnji lekari su savetovali ženama koje nisu sigurne jesu li trudne ili ne, da u vaginu stave komad luka i drže ga tako tokom noći.

Ako je sledećeg jutra njen dah mirisao na luk, to je ukazivalo kako trudnoće nema. Ova čudna metoda zasnivala se na ideji kako je njena utroba otvorena i miris luka je kao tunelom došao do njenih usta. U slučaju trudnoće, materica je zatvorena pa tako i taj tunel.

 

 Izvor: http://mentalfloss.com